KATEGORIJE

Ministar Malenica na Danu karijera

07.03.2022. / vijesti / studenti

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci danas, 7. ožujka 2022. održan je Dan karijera. Posebni gost događanja i izaslanik premijera bio je ministar uprave i pravosuđa dr. sc. Ivan Malenica, koji je održao i uvodno predavanje pod nazivom Karijera pravnika.

Ministar Malenica pozdravio je prisutne te prenio pozdrave predsjednika Vlade Rh mr. sc. Andreja Plenkovića. Prije 15-ak godina kada sam u Splitu studirao pravo, nisam ni slutio što me čeka kad počnem raditi, kao što nisam ni znao što sve pravna struka nudi. Iznimno je bitno da se još tijekom studija studentima pokažu razne mogućnosti zaposlenja te da ih se što bolje pripremi za tržište rada. Pravo je uvijek bilo atraktivan studij, jer pruža široka znanja, a pravna je struka upletena u sve sfere. U proteklih je 5 godina uloženo oko 200 milijuna kuna u digitalizaciju pravosudnog sustava, jer smo svjesni da digitalni razvoj treba pratiti u stopu. Iskoristite ovaj dan najbolje što možete, poručio je ministar Malenica studentima.

Skup su pozdravili:
Kristian Tončić, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Rijeci
prof. dr. sc. Dario Đerđa, prodekan za poslovne odnose Pravnog fakulteta i voditelj projekta Providentia Studiorum Iuris
prof. dr. sc. Ivana Kunda, prodekanica za znanost Pravnog fakulteta; u ime dekanice prof. dr. sc. Vesne Crnić Grotić
prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci za digitalizaciju i razvoj
Vojko Braut, zamjenik primorsko-goranskog župan

Naši su alumni već sada ‘razasuti’ diljem Europe, kako geografski, tako i sektorski, a njihovi prisutnost želimo i pojačati, istaknula je u obraćanju prodekanica Kunda.

Uprava Sveučilišta u Rijeci uvijek podupire ovakve projekte koji teže pripremiti što je bolje moguće studente za tržište rada. Naša je velika odgovornost obrazovat mlade ljude za tržište rada, koje se sve dinamičnije mijenja i zato je sa stručnim praksama potrebno započinjati tijekom studija i to što ranije, istaknula je prorektorica Mašećić.

Alumni Pravnog fakulteta u Rijeci, danas zamjenik župana Braut rekao je studentima: Ako se ponekad zapitate jeste li odabrali pravi studij, vjerujte da ste dobro odabrali. Pravnika ima svugdje, kao u pravosuđu, tako i u javnoj upravi i u privatnom sektoru, a ovaj Fakultet pruža vam široko obrazovanje.

Na okruglom stolu, koji je uslijedio, izlagali su:
dr. sc. Ivan Malenica, ministar uprave i pravosuđa RH
mr. sc. Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda RH
prof. dr. sc. Vesna Tomljenović, sutkinja Općeg suda EU
dr. sc. Zoran Pičuljan, povjerenik za informiranje RH
Mirjana Palada Kmetović, članica uprave poduzeća Plodine d. d. Rijeka
Vatroslav Abramović, te član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore

Alumni i studenti Pravnog fakulteta imali su priliku čuti sjajna iskustva iz karijera izlagača, dobiti odgovore na svoja pitanja te dobiti ideje za svoja moguća buduća zaposlenja.

Predstavljen je i novi Alumni PRAVRI klub – modul PROVIS programa te budući Centar za karijere. Studentima su se predstavili i poslodavci partneri, koji ujedno imaju i otvorena radna mjesta za buduće vježbenike i  pripravnike.

Završni dio programa bio je namijenjen za radionice Pravno istraživanje i pisanje diplomskog/završnog rada i korištenje sustava PROVIS te radionicu o razvijanju poduzetničkih vještina.
 
Dan karijera održan je u sklopu projektnih aktivnosti projekta Providentia Studiorum Iuris.

Detalje možete naći u PROGRAMU.

Skip to content