KATEGORIJE

Ministar Péter Szijjártó posjetio Rektorat

08.01.2021. / vijesti / međ. suradnja

Tijekom boravka u Rijeci povodom otvaranja Mađarske kuće u vili na Pećinama, mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Nj. E. g. Péter Szijjártó posjetio je i Rektorat Sveučilišta u Rijeci. Ministar je stigao u pratnji Nj. E. dr. Csabe Demcsáka, veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj, i Nj. E. g. Józsefa Magyara, zamjenika mađarskog državnog tajnika za unaprjeđenje europske suradnje.

Ministra je u ime Sveučilišta dočekala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Uz rektoricu, sastanku su prisustvovali prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., pomoćnik rektorice za istraživanje, internacionalizaciju i projekte i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci, Boris Golob, direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, te Eszter Baričević-Tamaskó, lektorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj suradnji Sveučilišta u Rijeci i Veleposlanstva Mađarske u RH koja je, uz potporu bivšeg veleposlanika Magyara i sadašnjeg veleposlanika Demcsáka, rezultirala otvaranjem Lektorata mađarskog jezika pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ovom je prigodom ministar Szijjártó Sveučilištu darovao paket knjiga koje će studentima olakšati učenje, a profesorima olakšati poučavanje mađarskog jezika.

Kao jedan od strateški važnih projekata, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić istaknuo je suradnju Sveučilišta sa Sveučilištem u Pečuhu u području biomedicine s posebnim naglaskom na translacijsku medicinu, čime će se olakšati rad Centra za translacijska medicinska istraživanja u Rijeci (TransMedRi) i omogućiti razmjenu znanja i cirkulaciju ljudi.

Direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka g. Golob naglasio je izvrsnu suradnju s INA-om u start-up programima te istaknuo mogućnost buduće suradnje s mađarskim tvrtkama u tzv. soft-landing procedurama.

Nakon što se ministar Szijjártó potpisao u Knjigu počasnih gostiju, uslijedilo je zajedničko fotografiranje i razmjena poklona.

Skip to content