KATEGORIJE

MOPGA – program stipendiranja istraživačkih boravaka za mlade znanstvenike

24.03.2021. / vijesti / znanstvenici

Francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova u suradnji s Ministarstvom visokog obrazovanja, znanosti i inovacija objavljuje program MOPGA (Make Our Planet Great Again) za znanstveno-istraživačke boravke u Francuskoj u okviru koncepta One Health.

Koncept One Health promiče integrirani, sustavni pristup zdravlju ljudi, životinja i ekosustava na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Ovaj pristup omogućava bolje razumijevanje uzroka i posljedica funkcioniranja i evolucije naših društava (u smislu demografije, mobilnosti, ekonomskih uvjeta, načina života, dobrobiti, javnog zdravlja, itd.), globalnih promjena u okolišu, uključujući klimatske promjene i eroziju biološke raznolikosti, ali i širenje novih bolesti. Ovaj program pomaže usmjeriti javne politike o zdravstvenoj prevenciji ili inovacijama u raznolikom ekonomskom i socio-kulturnom kontekstu. Cilj mu je također pružiti cjelovit pogled na zdravlje, upravljanje okolišem i pritiske biološke raznolikosti kako bi se bolje spriječile i liječile nove bolesti.

Natječaj je namijenjen mladim znanstvenicima koji su doktorirali prije manje od 5 godina. Rok za prijave je 3. svibnja 2021. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-adresu mopga@campusfrance.org.

Tekst natječaja

Skip to content