KATEGORIJE

Može li Hrvatska bez turizma?

15.03.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 14. ožujka 2024. održana je panel-rasprava pod nazivom ”Može li Hrvatska bez turizma”. U ime uprave Sveučilišta u Rijeci panelu je nazočila prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof. dr. sc. Senka Maćešić. Dekan FMTU-a prof. dr. sc. Marko Perić održao je pozdravni govor i uvod u raspravu. Uvodničari u raspravu također su bili Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva Ministarstva turizma i sporta i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. U ime Primorsko-goranske županije okupljene je pozdravio župan Zlatko Komadina, a u ime Grada Opatije gradonačelnik Fernando Kirigin.

Panelisti su bili:
Josip Ostrogović, član uprave ACI-ja
Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije
Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske
doc. dr. sc. Katarina Bačić, članica Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista
prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, FMTU

Raspravu je moderirao izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan, FMTU.

Fakultet je ove godine upisao 50. generaciju studenata. Ponosimo se time, ali razumijemo to i kao veliku obvezu, jer mi smo mjesto gdje se obrazuju budući lideri u turizmu, ugostiteljstvu i održivome razvoju u našoj zemlji. S našim studentima često u okvirima nastave razgovaramo o tome kakav turizam Hrvatskoj treba i stoga možda nije pravo pitanje ”Može li Hrvatska bez turizma?”, nego ”Kakav turizam Hrvatska treba imati?” S radošću sam prihvatio inicijativu Hrvatskog društva ekonomista da organiziramo ovu raspravu, kazao je uvodno dekan Perić.

Turizam je motor hrvatskog gospodarstva, a Opatija ”Meka” turizma, kao uostalom i cijeli Kvarner. U budućnosti nam svakako predstoje izazovi, ali on nam istovremeno trebaju biti poticaji da budemo što bolji i kvalitetniji. Hrvatska je svakako posljednjih godina europska hit-destinacija, kada brojimo noćenja po glavi stanovnika, no u isto vrijeme i imamo i najveću sezonalnost u Europi. Prvo mjesto tu dijelimo s Maltom, no ona pak ima najmanju sezonalnost. Dobili smo i europski novac za investicije te smo nastojali sredstva usmjeriti na područja i proizvode koji će rasteretiti distribuciju turizma i obalno područje, iako ima i projekata uz more, rekao je g. Pende iz Ministarstva turizma i sporta.

Turizam u Hrvatskoj trebao bi se odmaknuti od apartmanizacije i rentijerskog mentaliteta i istinski postati način života i povezati sve što ova zemlja može ponuditi. Ne smijemo dozvoliti rastakanje vrijednosti koje smo naslijedili i koje bismo trebali ostaviti našoj djeci. Treba nam održivi , zeleni turizam kao rezultat kvalitetnog planiranja na državnoj razini, istaknuo je prof. Tipurić.

Župan Komadina istaknuo je: Ako se nastavi trend s početka godine, možemo očekivati rekordnu turističku godinu. No, povećanje turističkog prometa dolazi u obzir samo u predsezoni i posezoni i to je put kojim treba ići, obzirom na infrastrukturu koja i piku sezone ne može trpjeti dodatna opterećenja. Sretni smo da brojke u turizmu rastu, ali u ukupnome BDP-u trebale bi zapravo padati, a Hrvatska se oslanjati i na druge privredne grane, jer je to ekonomski sigurnije.

Skip to content