KATEGORIJE

Može li znanost pomoći poduzetnicima?

11.04.2023. / vijesti / gospodarstvo

STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci organizira predavanje pod nazivom “Fizika u poslovnom svijetu: može li znanost pomoći poduzetnicima?” koje će biti održano u srijedu, 26. travnja 2023. s početkom u 11 sati u u prostorima STEPRI-a na Kampusu na Trsatu (Ulica Radmile Matejčić 10). Događaj će biti organiziran u sklopu EU-projekta Blue-connect, financiranog iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa. Prijave su otvorene do 25. travnja 2023 u 12h putem stranice https://www.step.uniri.hr/event/prezentacija/fizika-u-poslovnom-svijetu-moze-li-znanost-pomoci-poduzetnicima/

Korištenje novih i naprednih tehnologija omogućava uštede u raznim sektorima, od kuharstva pa do zdravstva. Laseri se sve više primjenjuju u raznim proizvodnim fazama, od mjerenja do rezanja i graviranja, a uporaba 3D printanja je postala uobičajena praksa u dentalnoj medicini jer omogućava kreiranje  dentalnih nadomjestaka i odljeva velikom brzinom.

Kroz bolje razumijevanje materijala i njihovih svojstava poduzetnici mogu stvarati bolji i jeftiniji proizvod te riješiti neke tehnološke procese, a napredna tehnologija omogućava precizna mjerenja vibracije, temperature, napona i struje što se može koristiti za optimizaciju održavanja imovine i povećanje učinkovitosti.

Tijekom predavanja prof. dr. sc. Marin Karuza s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci će prikazati primjere kako fizičari i poduzetnici mogu surađivati na unapređenju poslovanja.

Ovo predavanje je jedno u nizu aktivnosti koje će prethoditi glavnom događaju – “Noći istraživača”, koja će biti održana 29. rujna 2023. u Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Puli. Cilj noći istraživača je na zanimljiv i razumljiv način približiti istraživanje i znanstvena postignuća svim dobnim skupinama.

Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike, ali i sve ostale koji žele saznati više o primjeni fizike u poslovnom svijetu, da nam se pridruže na ovom zanimljivom predavanju.

Skip to content