KATEGORIJE

Na Cresu održano otočno izdanje Noći istraživača

24.10.2022. / vijesti / eu projekti

U subotu 22. listopada 2022. godine od 19 do 21h u Palači Moise na Cresu održano je otočno izdanje Noći istraživača. Brojni posjetitelji creske Noći istraživača, među kojima je bilo ponajviše mladih roditelja s djecom, imali su priliku sudjelovati u dijelu programa prezentiranog na riječkoj Noći istraživača, ali i u nekim novim, dodatnim sadržajima.

Na inicijativu izv. prof. dr. sc. Vedrane Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku, a u suradnji sa znanstvenicima Fakulteta za fiziku i Odjela za biotehnologiju znanstvenici su na tri znanstvene postaje predstavili svoja istraživanja i istaknuli značaj znanosti u svakodnevnom životu, kao i utjecaj znanstvenih rezultata i istraživanja koje vidimo svakodnevno.

Na programu su se tako našle teme korištenja matematike u svakodnevici, što to Zemlju čini jedinstvenom i pogodnom za život, koliko se može “naučiti” od vinske mušice, a održana su i dva kviza na temu biologije, fizike, kemije i matematike, s nagradama za najuspješnije.

Navedene aktivnosti u palači Moise organizirane su u okviru projekta Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiranog sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Cilj Noći istraživača jest približiti znanost mladima na jednostavan i razigrani način te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: Ja istražujem!

Skip to content