Na Kampusu otvoren 1. STUP

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jutros je započeo 1. Nacionalni kongres studentskog predstavništva (STUP), koji organiziraju predstavnici studenata na Sveučilištu u Rijeci.

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, obratila se skupu u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice prof. dr. sc. Blaženke Divjak: ”Ministarstvo želi biti partner i sugovornik svima koji žele unaprijediti kvalitetu obrazovanja u Hrvatskoj”, istaknula je.

Prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić pozdravila je skup u ime Sveučilišta u Rijeci i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije: ”Naše Sveučilište želi biti otvoreno za studente iz cijele Europe, ali i svijeta. Učenje i poučavanje ključno je za uspjeh studenata. Nastava se često dovodi u drugi plan nauštrb znanstvenog istraživanja, što ne smije biti tako”, kazala je prorektorica.

Pomoćnica ravnateljice za visoko obrazovanje mr. sc. Sandra Bezjak iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje istaknula je kako je glavna uloga AZVO-a zapravo razvoj kvalitet obrazovanje u Hrvatskoj. ”Nastojima uključivati studente kao ravnopravne partnere, primjerice kod akreditacija studijskih programa. Problem je što studenti nisu dovoljno zainteresirani za uključivanje u taj proces i treba ih dodatno motivirati”.

Pegi Pavletić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci zahvalila je sponzorima i organizatorima, predstavila ukratko svoj Studentski zbor te otvorila 1. STUP.

Ove godine teme su:

  1. Osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (studentske ankete, ocjenjivanje…)
  2. Studentski zakoni i propisi (novi Zakon o obavljanju studentskih poslova…)
  3. Primjeri dobre prakse iz područja studentskog predstavništva (studentski zborovi Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije)
  4. Teme su namijenjene svim studentima našega Sveučilišta, a obavezno je bilo sudjelovanje svih predstavnika studenata sa sastavnica

Svi će polaznici dobiti certifikat o sudjelovanju s popisom stečenih znanja. Cilj je studente aktivirati u području njihovih prava, osnovnih spoznaja o studiju i studentskom predstavništvu.

Sponzor kongresa je ERSTE banka, a gosti su: predsjednik Europske Studentske Unije te članovi izvršnog odbora, studentski predstavnici sa Sveučilišta u Ljubljani, iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore te Unija studenata Filozofskog fakulteta Banja Luke.