KATEGORIJE

Na Kampusu otvoren Laboratorij za farmaciju

08.12.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u zgradi Sveučilišnih odjela, jučer, 7. prosinca 2022. rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Goran Hauser svečano su otvorili Laboratorij za farmaciju. Laboratorij za kemijsku grupu kolegija, čije je opremanje stajalo oko 700 tisuća kuna, koristit će budući magistri farmacije, odnosno studentice i studenti studija Farmacija, koji zajedničkim snagama izvode Medicinski fakultet i sveučilišni Odjel za biotehnologiju.

Za izvođenje ovako zahtjevnog studija potrebno je imati određene uvjete, a jedan od njih je i otvaranje ovakvog laboratorija. Opremanje laboratorija zahtijevalo je znatna financijska sredstva pa zahvaljujem Fakultetu za dentalnu medicinu, Fakultetu zdravstvenih studija i Odjelu za biotehnologiju, koji će također koristiti ovaj laboratorij, jer smo se zajedničkom prijavom kvalificirali za dodjelu sveučilišnih potpora. Daljnju financijsku podršku pružili su nam: Primorsko-goranska županije, Grad Rijeka i Jadran – galenski laboratorij d. d., koji je i sveučilišna nastavna baza te im ovom prilikom zahvaljujemo na podršci i suradnji. Izv. prof. dr. sc. Mladenka Malenica s Medicinskog fakulteta preuzela je najveći dio organizacije i koordinacije te njoj također posebno hvala, kao i svima koji su s njom surađivali, kazao je uvodno dekan Hauser.

Poticaj za osnivanje studija Farmacija došao je od g. Usmijanija iz JGL-a, a pripreme za njegovo osnivanje trajale su godinama. Također smo imali i potporu od strane Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Halmeda – Agencije za lijekove i medicinske proizvode, istaknula je rektorica Prijić Samaržija, pridružila se dekanu Hauseru u zahvalama te čestitala Medicinskom fakultetu tradicionalne Dane MEDRI-a, u sklopu kojih je ovaj događaj i održan.

Ljudi koji završe ovaj studij, ne moraju razmišljati o dobivanju zaposlenja, jer će sigurno raditi u struci. Sveučilište u Rijeci otvoreno je i osluškuje potrebe tržišta. Kako jedno sveučilište treba gradu u kojem djeluje davati ritam, Grad Rijeka je uvijek spreman za daljnje iskorake i suradnju sa Sveučilištem, naglasio je prof. dr. sc. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Mi u JGL-u svesrdno podržavamo studij Farmacija, jer udvostručili smo nedavno naše kapacitete za istraživanje i razvoj, a mnogo radimo i na kliničkom razvoju. Suradnja Sveučilišta i JGL-a dobra je, a vremenom će zasigurno postati još intenzivnija, zaključio je Mislav Vučić, izvršni direktor JGL-a.

Skip to content