KATEGORIJE

Na Kampusu (p)održana akcija ”Zasadi stablo- ne budi panj!”

11.11.2021. / vijesti / zeleni Kampus

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 11. studenog održana je akcija sadnje stabala. Time su se organizatori – Studentski centar Rijeka i Sveučilište u Rijeci – priključili nacionalnoj kampanji ”Zasadi stablo – ne budi panj”, u sklopu koje se sadnje provode diljem Hrvatske. Uklapa se to u i politiku ”digitalno i zeleno”, čiji je dio plana Sveučilišta pozeleniti površine sveučilišnoga Kampusa.

Akciji sadnje sa studentima odazvala se rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te simbolično zasadila jednu mladicu ispred zgrade Sveučilišnih odjela. Isto su uradili i ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, mr. sig. i dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti izv. prof. mr. art. Letricija Linardić te predsjednik SZSUR-a Neven Pintarić.

Da bi sve ovo uspjelo treba puno upornosti i strpljenja, stabla sporo rastu, ali nadam se da ćemo jednog dana moći ćemo reći da je tu negdje i naše stablo, rekla je na događanju rektorica Prijić Samaržija.

Nadam se da će se barem neke od ovih sadnica i uhvatiti. Ako netko koju i ukrade, nadamo se samo da će ju negdje i posaditi, a mi ćemo uvijek nabavljati nove!, rekao je prigodno ravnatelj Jurjević.

Sveučilišni je Kampus od danas bogatiji je za još 50–tak mladica, a radi se o smokvama, stablima japanskih jabuka te indijskog jorgovana.  

Ovo je treća zajednička akcija Studentskog centra Rijeka i Sveučilišta u Rijeci i do sada je posađeno stotinjak stablašica te se uglavnom radi o voćkama odnosno korisnim stablima – smokva, drijen, trešnja, višnja, badem i druge.

Akcija kolektivne sadnje stabala ima za cilj razvoj ekološke svijesti, izgradnju pozitivnih stavova vezanih uz održivi razvoj te poticanje odgovornost za okoliš i za budućnost lokalne, ali i globalne zajednice. 

Kampanja ”Zasadi stablo, ne budi panj”započela je 2019. godine s namjerom poticanja građana na sadnju stablašica kao prvi korak prema rješenju ublažavanja klimatskih promjena, a samo je te godine zasađeno preko 60.000 stabala. 

Skip to content