KATEGORIJE

Na Rektoratu održan prijam za mr. sc. Vojka Obersnela

13.07.2021. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija ugostila je danas na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci donedavnog gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela. Prilika je to bila da Sveučilište zahvali g. Obersnelu na dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji s Sveučilištem, koja je trajala koliko i njegov gradonačelnički staž – 21 godinu.

Rektorica je ugostila g. Obersnela u pratnji svojih suradnika: prorektora – prof. dr. sc. Marte Žuvić, prof. dr. sc. Senke Maćešić, prof. dr sc. Davora Vašićeka, prof. dr sc. Gordana Jelenića i prof. dr. sc. Saše Zelenike; pomoćnika rektorice – prof. dr. sc. Sanje Barić, prof. dr sc. Alena Ružića, prof. dr sc Damira Zeca te glavne tajnice Sveučilište Roberte Hlače Mlinar, dipl. iur.

U pozivnom pismu ranijem gradonačelniku rektorica Prijić Samaržija između ostaloga je istaknula: Jedan od najvažnijih događanja za povijesti moderne Rijeke dogodio se za Vašega mandata, a to je da Rijeka postala Europska prijestolnica kulture 2020. Zahvaljujući viziji razvoja Rijeke kao grada znanja i znanosti, u Vašem je mandatu Sveučilište u Rijeci doživjelo svoj uzlet i ostvarilo dodatne uvjete za rad izgradnjom sveučilišnog Kampusa. Danas rastemo i razvijamo se zajedno.

Otvarajući susret rektorica je uvodno kazala: Razumjeli ste Sveučilište i kada god ste to mogli – pomogli ste nam. Jasno je da ste vidjeli i istinski željeli razvitak Sveučilišta. Sigurna sam da ćete potpuno pozitivno gledati na svoj mandat, s određenim odmakom. Iza nas su 2 desetljeća izvrsne suradnje, a nadamo se da tu priča ne završava te se nadamo kako ćete i dalje biti uključeni u upravljanje riječkim nasljeđem EPK – u ulozi člana savjetodavnog odbora Delta Laba. Toliko znate o ovome gradu, a mi imamo brojne projekte pred nama, gdje će nam Vaši savjeti sigurno biti od neizmjerne koristi.

G. Obersnel zahvalio je rektorici na pozivu te dodao: Nekoliko se rektora promijenilo dok sam bio gradonačelnik, ali Sveučilište je uvijek imalo i zadržalo posebno mjestu u mojem promišljanju razvoja grada. Gdje god vam mogu biti od pomoći – tu sam…

Rektorica je potom ukratko predstavila svoje nove suradnike i nešto drukčiju organizacijsku strukturu u njenom novom mandatu te projekt zelenog Kampusa, gdje Sveučilište planira izgraditi na Kampusu nogometno igralište i ozeleniti Kampus.

Donedavni je gradonačelnik podijelio svoja iskustva o upravljanju europskim projektima, budući da je Grad Rijeka bio iznimno uspješan u ”povlačenju europskih sredstava”.

Dotaklo se u razgovoru teme infrastrukturnog razvoja grada, gdje je gradonačelnik istaknuo važnost izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge koja prolazi Rijekom, a glavna tajnica Roberta Hlača Mlinar zaključila kako će s novom prugom i otvaranjem Školjića centru grada – sušački dio Rijeke dobiti na estetici i na važnosti koju zaslužuje.

Prijam je tekao u ležernome tomu, a gradonačelnik i uprava Sveučilišta dotakli su se niza raznih tema. Pričalo se o početcima karijera i trenutcima iz mladosti, odakle su se mnogi g. Obersnela sjetili kao predvodnika izviđača. Puno sam iz toga vremena naučio, istakno je Obersnel, kako o komunikaciji, tako i vođenju ljudi. Danas ne mogu zamisliti da bih poveo 60-ak djece na neku livadu gdje nema nikoga i ničega, a tada, s mojih 18 godina, to mi je bilo sasvim normalno.

Rektorica i raniji gradonačelnik prisjetili su se brojnih projekata na kojima su Grad i Sveučilište surađivali: Kampus, stanovi na Drenovi, razni studijski programi i programi cjeloživotnog obrazovanja, EPK… te zaključili kako kvart kulture ex tvornica Benčić i Kampus kao kvart imaju zadaću potpuno se stopiti s gradom i zaživjeti kao mjesta druženja, okupljanja, raznih manifestacija i događanja…

Na rasporedu se našla i tema nove sušačke bolnice, gdje je pomoćnik rektorice za medicinu i javno zdravlje te ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić istaknuo: Nažalost KBC Rijeka još nije sveučilišna bolnica, jer je taj status u Hrvatskoj još nepoznat, ali nadamo se da će to postati. Prostor Kampusa oplemenit će i nova Bolnica za majku i dijete, a i dalji razvoj lokaliteta Sušak KBC-a. Sa Sveučilištem je suradnja KBC-a izvrsna i nastavit ćemo ju razvijati.

Također, prof. Ružić je istaknuo kako se intenzivno radi da se atletska staza, koju koriste brojni građani, u novim planovima izgradnje i širenja bolničkoga kompleksa, ne sruši te s timom stručnjaka o tome donose nove načine prilazu bolnice. G. Obersnel je pozvao ravnatelja Ružića da zajedno sa Sveučilištem savjetuju Grad o potrebama koje bi po tome pitanju bile potrebne za izmjene DUP-a.

Rektorica je zaključila kako ovaj trenutak iznimno dobrih odnosa između Sveučilišta, Grada i KBC-a treba iskoristiti za čvrstu suradnju na realizaciji dobrih projekata.

Rektorica je g. Obersnelu uručila i simbolički dar – sliku ”Crvena nevera” autora Maura Stipanova.

Skip to content
Virtualna sova UNIRI