KATEGORIJE

Na Rektoratu predstavljena knjiga

16.12.2021. / vijesti / umjetnost i kultura

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci, danas, 16. prosinca 2021. održano je predstavljanje knjige Cultures in Cooperation – Realities and Tendencies u izdanju Centra za demokraciju i pravo ”Miko Tripalo”. Knjiga sadrži izlaganja koja su imali brojni sudionici konferencije The Interantional Cultural Relations of the European Union – Europe, the World, Croatia održane 30. i 31. svibnja 2019. u Rijeci, u sklopu programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Organizatori su bili Centar za demokraciju i pravo ”Miko Tripalo”, Sveučilište u Rijeci, Rijeka 2020., Institut za razvoj i međunarodne odnose / Culturelink i Observatoire des politiques culturelles, Francuska. Na konferenciji je bilo oko 200 sudionika iz europskih, afričkih i azijskih zemalja, a rasprave su razvrstane u više tema. Kao povezujuća nit svih njih jesu kulturne politike i međunarodna suradnja. Knjiga što nudi modele novih strategija u definiranju kulturnih politika. Brojnost autora, koji polazeći s različitih iskustava, ali sa zajedničkim ciljem boljeg međusobnoga upoznavanja i suradnje, prednost je ove knjige. Prednost je njezina i u nedostatku drugih relevantnih djela srodne tematike pa se i time obogaćuje naša kulturna i znanstvena scena.

Knjigu su predstavili:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
  • prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo ”Miko Tripalo”,
  • prof. dr. sc. Nikola Petković, redoviti profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
  • dr. sc. Biserka Cvjetičanin, urednica izdanja i
  • dr. sc. Nada Švob Đokić, urednica izdanja.

Imala sam čast biti i recenzenticom ovog izdanja, a prvo bih željela dati kontekst njezina nastajanja. Zajednički smo s Centrom ”Miko Tripalo” organizirali 2019. konferenciju, nakon koje je trebao uslijediti EPK. O temi kulturne diplomacije tada je u Rijeci raspravljalo više od 200 stručnjaka iz kulture. Sjajna je to bila razmjena iskustava. Zato je važno ostaviti trag, a trag će ostati u obliku ove knjige. Kulturni je, kao i znanstveni diplomatski potencijal, često zanemaren, jer znanost i kultura često mogu biti i jesu početak ili ponovni početak stvaranja međunarodnih odnosa. U svijetu pak znanosti, internacionalizacija nema alternativu, a inicijative se najčešće oslanjaju na ”ljude dobre volje”, spremne na kolaboraciju. Ova je urednička knjiga puna, bogata i višedimenzionalna, a nadam se da ćemo s Institutom i s Centrom i ubuduće surađivati na nekim novim projektima, kazala je uvodno rektorica.

Prof. Jakovina obratio su u ime izdavača – Centra te istaknuo kako su mnoge povijesne šanse u kulturnoj diplomaciji Hrvatske propuštene, ali da postoje i da će postojati i mnoge u budućnosti.

Prof. Petković poručio je čitateljima: Približite se knjizi; proučite ju! Ova je knjiga dobra i potrebna je! Već i prvome eseju objašnjava i jasno definira pojmove, poput pojma kooperacija. Uzajamnost, solidarnost, zajedništvo i empatija izričito izranjaju iz ovih eseja. Nije loše da se poučeni vlastitim iskustvom, a obogaćeni čitanjem ove knjige, nad mnogim temama koje obrađuje – propitkujemo.

Petnaest je autora iz Azije, Afrike, S. Amerike i Europe pisalo ove eseje. Knjiga se dijeli na 4 poglavlja, a 3. poglavlje pokazuje što bi Hrvatska mogla napraviti na polju kulturne diplomacije. Knjiga se zalaže za rekonceptualizaciju kulturne diplomacije uopće. Prije 40 godina održana je prva svjetska međunarodna konferencija o kulturi a 2022. bit će održana druga, također u organizaciji UNESCO-a, naglasila je dr. Cvjetičanin.

Umjetnost je softver svih kultura. Upravo interakcijom kultura one dobivaju na svojem značaju. Ova knjiga želi dati i svojevrsni poticaj Hrvatskoj u uključivanje u suvremene svjetske kulturne trendove, zaključila je dr. Švob Đokić.

Skip to content