KATEGORIJE

Nagrada za transfer znanja

02.10.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, danas, 2. listopada 2020. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji Natječaj za Nagradu za transfer znanja. Natječaj su predstavili:

•          prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

•          prof. dr. sc. Damir Zec, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Sveučilišta u Rijeci

•          izv. prof. dr. sc. Iva Rinčić, ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci

•          Boris Popović, MBA., predsjednik Uprave tvrtke Alarm automatika d. o. o.

•          dr. sc. Mirko Grošić, direktor tvrtke Geotech d. o. o.

”Ovaj je natječaj jedinstven u Hrvatskoj, a poučeni odličnim prošlogodišnjim iskustvom nastavljamo s njime i ove godine. Prošlogodišnje dobitnice uspjele su razviti dva nova algoritma i na natječaju Ministarstva gospodarstva dobiti još 60 tisuća kuna. Ove godine imamo još jedan mali iskorak – novi vizualni identitet samog natječaja, kako bismo ga što bolje promovirali”, kazala je uvodno ravnateljica Rinčić.

”Transfer znanja je iznimno važan za Sveučilište, kao i za društvo, a onima koji rade na dobrim projektima važna je potpora. U cijeloj se Europi stalno naglašava neraskidiva ovisnost gospodarstva o sveučilištima i obrnuto te se iznalaze modeli što boljeg transfera tehnologija u privredu. Sjajnih prvih 15 godina Zaklade nastavlja se sjajnim projektima poput ovog”, rekla je rektorica Prijić Samaržija te zahvalila predstavnicima il realnog sektora – g. Popoviću i dr. Grošiću na podršci koju pružaju ovom projektu.

”Prošlogodišnje su dobitnice pokazale dvije važne stvari: prvo, da u transferu znanja ne moraju samo sudjelovati pripadnici STEM područja i drugo, da se može izaći na međunarodno tržište. Iskreno se nadam da će biti još ovakvih uspješnih projekata, koje ćemo rado nagrađivati”, naglasio je g. Popović.

”Kvalitetnim ljudima koji rade i izvan uskih okvira svojega posla te dobrim projektima treba uvijek pružiti šansu i poduprijeti ih. Takvi mogu računati na nas!”, istaknuo je dr. Grošić iz Geotecha, poduzeća koje se ove godine pridružilo projektu.

”Željeli bismo u budućnosti, ne sam jednom, nego dva puta godišnje dodjeljivati ovu nagradu i nadam se da ćemo uspjeti. Format naše sveučilišne Zaklade idealan je za ovakve projekte, a naša je obveza maksimalno poticati inventivnost i inovativnost i širiti sa Sveučilišta znanje, ne samo na dionike sveučilišne zajednice, nego u društvo u cjelini”, zaključio je prof. Zec.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci u suradnji s tvrtkama partnerima Alarm automatika d. o. o. i Geotech d. o. o. u sklopu programa Riječka ideja, smjer Poticaj, raspisala je natječaj za Nagradu za transfer znanja 2020.

Transfer znanja jedan je od strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci i Zaklade Sveučilišta u Rijeci koji obuhvaća djelatnosti kojima se, koristeći kompetencije, stručno znanje i opremu Sveučilišta, stvara vrijednost za gospodarske i druge subjekte, a najboljim poslovnim praksama doprinosi dobrobiti Sveučilišta i njegovih sastavnica, zaposlenika i društvenog okruženja.

U godini 2019. nagrađen je transfer znanja pod nazivom SyllAssist u čijem je središtu proces izrade mobilne aplikacije OmoReader za čitanje za populaciju osoba s disleksijom.

Natječajem se dodjeljuje jedna nagrada u kategorijama: poslovna suradnja (Consultancy), inovacijski projekti (Contract Research) i razvoj tehnoloških rješenja (Technology Transfer). Predlagatelji kandidata mogu biti fizičke i pravne osobe. Nagrada uključuje povelju i financijski iznos u visini od 10.000,00 kuna brutto, a rok za prijavu je 15. listopada 2020.

Nagrada za transfer znanja predstavlja poticaj i promociju suradnje temeljenoj na znanju i inovacijama te doprinos razvoju društva znanja.

Skip to content