KATEGORIJE

Nagrade 10. STIFF-a putuju u Gruziju, Slovačku i Mađarsku te Hrvatsku, SAD i Nizozemsku

27.11.2023. / vijesti / umjetnost i kultura

Nakon tjedna prepunog sjajnih filmskih radova studenata iz cijeloga svijeta, žiri i publika odabrali su u nedjelju 26.11.2023. najbolje među najboljima u 3 kategorije — igrani, dokumentarni i animirani film.

Žiri koji je odlučivao o najboljem igranom filmu odabrao je film Bjegunac, a posebna priznanja dobila su čak dva filma: Niska trava u režiji domaćeg autora Davida Gaše te film Prekrasna livada divljeg cvijeća.

U kategoriji dokumentarni film pobjedu je odnio Nakon vjenčanja, a posebno priznanje pripao je filmu Kako se utješiti.

U kategoriji animirani film pobjedu je odnio film Vrt srca, dok je počasno priznanje dobio film Krzno prikazan i na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu.

Bjegunac, igrani film gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili, u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji; vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se kasnije ispostavi da je kriminalac u bijegu.

Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika, Nakon vjenčanja u 20 minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni “nesporazumi” o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva.

Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi, animiranim filmom Vrt srca sažima razmišljanjaDániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara s niskim samopouzdanjem, u svojem posljednjem krugu razgovora za upis na odjel slikarstva Akademije likovnih umjetnosti. Dok čeka svoj red, njegovi demoni se pojavljuju pred njim u obliku štetočina iz vrta.

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, dok je Nagradu publike odnio David Gašo s igranim filmom Niska trava kao najviše ocjenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.

Ove jubilarne, 10. godine u riječkom Art-kinu od 22. do 26. studenog prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. 

Paralelno s filmskim, popratni program Igraonica/Arcade odvijao se u Galeriji SKC i Filodrammatici (radionica Retrogradni Merkur; izložba Démodé studentskog selektorskog tima na kojoj su predstavljeni multimedijalni radovi umjetnika iz Europe i SAD-a; radionica Distribute This! Morane Komljenović, radionica How To Love Many in Many Ways te radionica How To Get Lost In The Safe Space nakon čega se u susjednom caffe baru Broadway odvio razgovor s filmašima Studijske pričePoslije razgovora održala se svjetska premijera filma Sarma, koji su u potpunosti realizirali riječki studenti glume, scenografije, kostimografije, novih medija i grafičkog dizajna, uz pomoć nastavnika s Akademije primijenih umjetnosti u Rijeci, prijatelja i riječkih filmskih profesionalaca.

Svaki film, izložba i radionica bili su još jedan detalj u široj slici STIFF Desetljeća; desetljeća istraživanja promjena i refleksije.

Prisjetimo se: na STIFF-u je u plodnih 10 godina suradnje osnivača festivala Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci sudjelovalo preko 200 studenata — u organizaciji, provođenju ili slanju svojih radova. Predstavljeno je preko 450 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz cijeloga svijeta. U sklopu popratnog programa održane su brojne izložbe i radionice.

Hvala cijelom ovogodišnjem timu i čak 65+ studentica i studenata, volonterki i volontera koji su titlali, prevodili, dizajnirali, hostali, PR-irali… I hvala ovogodišnjoj brojnoj publici.

Do sljedećeg izdanja kojima STIFF ulazi u novo desetljeće najboljih studentskih filmova!

Skip to content