KATEGORIJE

Nagrađena dr. sc. Dina Rešetar Maslov s Odjela za biotehnologiju

14.01.2021. / vijesti / znanstvenici

Dr. sc. Dina Rešetar Maslov, asistentica na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci dobitnica je nagrade EuPA Vision and Commitment award 2020, koju dodjeljuje Europsko proteomsko udruženje (European proteomics association, EuPA). Dr. Rešetar Maslov nagrada je dodijeljena kao priznanje i zahvala za višegodišnji predan rad na povezivanju i edukaciji mladih znanstvenika koji djeluju u području proteomike u Europi i šire.

Proteomika je interdisciplinarna grana znanosti, koja uključuje znanja iz biologije, kemije i bioinformatike. Fokus istraživanja u proteomici su proteini izraženi u različitim stanicama, tkivima i/ili organizmima uz primjenu visoko preciznih analitičkih tehnologija, poput tekućinske kromatografije i spektrometrije masa. Europsko proteomsko udruženje (EuPA) okuplja izvrsne istraživače u području proteomike od 2005. godine, a dr. sc. Rešetar Maslov postala je punopravnom članicom europskog udruženja 2016. godine kroz članstvo u Hrvatskom društvu za proteomiku. Nedugo zatim od strane Hrvatskog Društva imenovana je u radnu skupinu zaduženu za osnivanje Kluba mladih istraživača u proteomici (Young Proteomics Investigators Club, YPIC) čija svrha je kontinuirano povezivanje i edukacija mladih istraživače iz Europe. Marljivost, susretljivost i predan rad dr. sc. Dine Rešetar Maslov usmjeren prema postizanju ciljeva prepoznat je i ranije, stoga je jednoglasno izabrana za prvu potpredsjednicu (2016-2018), a zatim i predsjednicu Kluba (2018-2020), koji djeluje pod okriljem Europskog proteomskog udruženja od 2016. godine.

Od osnivanja Kluba do danas kroz svoje volontersko djelovanje dr. sc. Dina Rešetar Maslov sudjelovala je u kreiranju logističkog sustava i organizacije Kluba, kreiranju i koordinaciji aktivnosti te vodila i savjetovala grupu mladih entuzijasta koji su doprinijeli jačanju vidljivosti Kluba i njegovih aktivnosti. Inicirala, organizirala i/ili su-organizirala je različite besplatne edukativne i društvene aktivnosti (YPIC Educational/Mentoring day, YPIC Meet the expert, YPIC webinars, YPIC Challenge, YPIC surveys, itd.) namijenjene prvenstveno mladim istraživačima u proteomici, ali i šire.

Kroz svoj je rad dr. Rešetar Maslov doprinijela edukaciji i povezivanju mladih istraživača, ali dugoročno gledano i sudjelovala u kreiranju nove generacije izvrsnih istraživača u proteomici, kojoj i sama pripada.

Skip to content