KATEGORIJE

Najavljen bogat program ”Rijeke tehnologije”

26.01.2023. / vijesti / transfer znanja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika najavili su danas, 26. siječnja 2023. bogat program ”Rijeke tehnologije”, manifestacije koja će biti održana tijekom cijeloga idućeg tjedna: od 30. siječnja do 4. veljače 2023. Ovo će manifestacijom ujedno i započeti obilježavanje 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, koje će mnoštvom događanja biti obilježeno kroz cijelu 2023. godinu.

Sveučilište je poznato po mnogim manifestacijama kojima nastojimo popularizirati znanost. Rijeka tehnologije ponudit će Rijeci ‘science museum’. Naši će fakulteti otvoriti svoja vrata građanima te će se , posebno djeca i mladi imati prilike upoznati s čarima znanosti i tehnologije. U eri kulture neznanja i određene podozrivosti prema znanosti, u obvezi smo pokazati javnosti što je znanost te kako ona razvojem tehnologija unaprjeđuje naše živote u cijelosti. Mladi će znanstvenici kroz ‘ted-talkove’, odnosno kratke prezentacije predstaviti svoja istraživanja. Iz izuzetno bogatog programa valja izdvojiti medijsku zvijezdu Zorana Vakulu koji će u Vijećnici Grada Rijeke održati popularno-znanstveno predavanje. Znanost je izazovna i teška, ali može biti iznimno zanimljiva i zabavna. Uporavo to želimo pokazati mladima te želimo da oni ostanu u Rijeci, jer naše im Sveučilište može pružiti kvalitetno obrazovanje, ali i zabavno studiranje. Želim zahvaliti preko 100 ljudi koji će sudjelovati u Rijeci tehnologije, a posebno prorektoru Zeleniki, koji je ‘spiritus movens’ ove manifestacije, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

U organizaciju događanja uključeni su naši fakulteti, ali posebno nas raduje što će se dio programa provoditi u suradnji s Domom mladih Rijeka i Centrom tehničke kulture Rijeka, koji imaju veliko iskustvo u prezentaciji tehnoloških sadržaja djeci i mladima. Kod mladih želimo afirmirati tehničke struke, jer to su deficitarne struke i tržište traži stručnjake tehničkih profila. Naše Sveučilište ima tradiciju i kapacitet za obrazovanje vrhunskih stručnjaka. Naši studenti tehničkih usmjerenja često rade već tijekom viših godina studija, a na tržištu se pokazuju iznimno konkurentnim. Na Sveučilištu se događaju brojne aktivnosti i želimo javno pokazati i koliko su one značajne za grad, regiju pa onda i državu, zaključio je prorektor Zelenika te predstavio detalje programa.

”Rijeku tehnologije” organizira Sveučilište u Rijeci sa svojim sastavnicamaTehničkim fakultetom, Građevinskim fakultetom, Pomorskim fakultetom, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Fakultetom za matematiku, Fakultetom za fiziku i Centrom za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te u suradnji s Centrom tehničke kulture i Domom mladih Rijeka.

Cilj je ove manifestacije promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na području tehničkih i prirodnih znanosti kako bi najšira javnost dobila uvid u izvanredna recentna tehnološka postignuća u Rijeci. Tijekom manifestacije će znanstvenici i nastavnici u prostorima sastavnica Sveučilišta progovorit o svome radu, dok će građani imati priliku iz prve ruke upoznati se s riječkim tehnološkim postignućima. Tehnologije i rezultirajuće inovacije, kao procesi u kojima se sjedinjuju znanje, vještine i organizacija s praktičkim ciljevima, omogućavajući stvaranje novih proizvoda i uređaja koji dovode do napretka društva te poboljšanja života ljudi, ali se stvaraju i značajni ekonomski učinci, su bile i jesu važan dio života, identiteta i blagostanja Rijeke i Riječana. Umjesto odljeva mozgova, one generiraju dodanu vrijednost, prihode i zapošljavanje talenata u RH i Rijeci. Većina studenata riječkih fakulteta tehničke struke tako već na zadnjim godina studija radi, a podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jasno pokazuju da su maturanti i diplomanti ovih struka jako traženi i u pravilu se odmah zapošljavaju. Uz to, strukturirani način razmišljanja i rješavanja problema te odlučivanja temeljenog na činjenicama i dokazima uz hrabrost za promjene, što je sve tipično za inženjerske struke, pokazuje se ključnim i u mnogim nevezanim područjima života i rada.

‘Rijekom tehnologije” će učenici, studenti i građani Rijeke imati priliku upoznati se s radom riječkih visokoškolskih i drugih obrazovnih institucija na ovome polju. Kroz zanimljiv i sveobuhvatan program manifestacije kroz čak tjedan dana šira će javnost imati priliku vidjeti kako ustrajan, predan i, često, timski rad edukatora te mladih i iskusnih znanstvenika dovodi do impresivnih rezultata i razvoja naprednog te gospodarski prosperitetnog društva.

Manifestacijom će uključene ustanove i pojedinci afirmirati i svoju javnu odgovornost, tj. pokazati zašto je važno ulagati u tehnološko znanje i znanost te kolika se društvena korist time ostvaruje. ”Rijeka tehnologije” će, nadamo se, u situaciji kada broj učenika i studenata u RH ubrzano pada, privući što više njih upravo Rijeci i ovim područjima znanosti. Iako na riječkom sveučilištu više tisuća studenata studira na sastavnicama koje će manifestacijom prezentirati svoj rad, tehničke i prirodne znanosti mogu i zaslužuju još i više.

Ovo je ujedno je i prilika da znanstvenici, nastavnici i gospodarstvenici promisle i prodiskutiraju o stanju i mjerama poboljšanja obrazovanja u STEM području (koje, iako to mnogi ne znaju, obuhvaća i poveznice s društvenim znanostima), da mladi znanstvenici, posebice doktorandi, izađu iz svojih laboratorija i kabineta i građane upoznaju sa svojim izvanrednim i zanimljivim postignućima, ali i da svi zajedno damo doprinos razvoju Rijeke i regije kao pametnih, održivih i uključivih središta RH i šire europske regije.

PROGRAM

Detaljne informacije o programu i prijavama na radionice dostupne su na poveznicama:

Skip to content