KATEGORIJE

Najavljen Festival znanosti

11.04.2019. / vijesti / o sveučilištu

srijeda, 3. travnja 2019.

U prostoru RI INFO-a jutros je najavljeno 17. izdanje Festivala znanosti. Festival su najavili: prorektor za znanosti i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković i Marina Peranić Ševeljević, savjetnica za školstvo u Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Otvorenje Festivala bit će održano u ponedjeljak, 8. travnja, u 11 sati u Vijećnici Grada Rijeke, nakon čega će uslijediti tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Uudruge  za razvoj visokoga školstva ”Universitas” pod nazivom  ”Glasaj za Europu / Glasaj za znanost”. Organiziranje tribine potaknuto je preporukama Europske asocijacije sveučilišta koja je svojim članicama predložila da se uključe u promoviranje skorašnjih europskih izbora.

 ”Sveučilište u Rijeci sufinancira Festival sa 103 tisuće kuna, ali ga također značajno opskrbljuje znanstvenim kadrom i infrastrukturom. Cilj nam je senzibiliziranje studenata, ali i ukupne javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora. Tribina je posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika. Očekujemo raspravu o okvirnom programu Europske unije za istraživanje i inovacije te važnosti članstva Hrvatske u EU za razvoj visokog obrazovanja i znanosti. Vjerujemo da će akademska zajednica i mladi ljudi na ovoj tribini dobiti prostor za artikuliranje svojih stavova, vrijednosti i očekivanja od budućnosti nakon skorašnjih izbora za zastupnike Republike Hrvatske u Parlament EU-a”, najavio je prorektor Ružić.

Tribinu će uvodnim riječima otvoriti rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a gosti su: Boris Jokić, prof. dr. sc. Zoran Kurelić, Sanja Modrić, Tonino Picula, dr. sc. David Smith i drugi.

Tribinu će moderirati urednica i voditeljica s N1 televizije Nataša Božić Šarić.

Nakon tribine planira se se e-savjetovanje na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci, namijenjeno studentima i akademskoj zajednici, a koje će biti otvoreno do okončanja izbora za Parlament EU. Namjera je zaključke javnog savjetovanja sažeti u jedan dokument sveučilišne riječke deklaracije, koji bi se uputio javnosti, odnosno predstavničkim tijelima i jasno poručio što studenti i akademska zajednica očekuju od političara kada je u pitanju poboljšanje učenja i studiranja u Hrvatskoj.

Ove se godine, vodeći se željom da građanima predstave svoj rad i znanstvenike, u Festival znanosti uključilo čak 15 sveučilišnih sastavnica, najviše do sada, ali i Zavičajni muzej na Drenovi.

Osim tribine o europskim parlamentarnim izborima, prvi dan Festivala donosi još jednu aktualnu temu, a to je razgovor o izazovima i mogućnostima zapošljavanja mladih, što će u River Pubu započeti u 17 sati. Kao i ranijih godina, bogat program održavat će se u Prirodoslovnom muzeju i Astronomskom centru Rijeka te na brojnim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Tako će se u utorak i srijedu, 9. i 10. travnja, u popodnevnim satima, u Akvariju na Kampusu održati niz popularnih predavanja koje će zaključiti Znanstveni kafići na teme je li Rijeka zaista ‘zeleni’ grad te koje su prave boje prava. U petak, 11. travnja, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku slijedi niz zanimljivih predavanja s naglaskom na prirodne znanosti.

I ove će godine biti održan Otvoreni dan sveučilišnih odjela i to u utorak, 9. travnja, u okviru kojih su za građane pripremljena predavanja, radionice, igrokazi, kratka znanstvena izlaganja i dr. Svoja vrata u tjednu Festivala otvorit će i Građevinski fakultet (10. travnja), Pomorski fakultet (11. travnja) te Državni hidrometeorološki zavod – Pomorski meteorološki ured Rijeka.

Grad Rijeka ovu manifestaciju sufinancira od samih njezinih početaka, pogotovo jer se riječka ističe po velikom broju sadržaja u koje se uključuju predškolci te učenici osnovnih i srednjih škola.

”Djeci i mladima znanost je potrebno predstaviti na zabavan, kreativan i jednostavan način kroz sadržaje kojima Festival znanosti i ove godine obiluje“, rekla je Peranić – Ševeljević i istaknula manifestaciju ”Vrtići za vrtiće”, koja će okupiti 22 predškolske ustanove te oko 500 predškolaca. Mališani će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju u srijedu, 10. travnja, od 10 do 12 sati. U četvrtak, 11. travnja, u Vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu ”Boje” izložit će 9 osnovnih te 8 srednjih škola u sklopu programa Škole za škole.

Građani će se o Festivalu znanosti moći  informirati na štandu na Korzu od 3. do 12. travnja, od 10 do 16 sati, te sudjelovati u “Znanosti na Korzu” svakoga dana tijekom festivalskog tjedna, od 12 do 14 sati.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova diljem Hrvatske. Organizator je riječka Udruga ”Zlatni rez” u suorganizaciji Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te uz brojne suorganizatore (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka).

PROGRAM

Skip to content