Najavljen ljetni program EPK

Rektorica Snježana Prijić Samaržija, kao predstavnica Sveučilišta u Rijeci – partnerske institucije projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., sudjelovala je u zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj danas, 19. lipnja 2020. u Deltalabu, u zgradi bivšeg Exportdrva.

Desetak glazbenih festivalskih i koncertnih vikenda, tridesetak dramskih i plesnih predstava te stand-up nastupa, desetak izvedbi klasične glazbe, zborova, opere, orkestra, petnaestak izložbi i posebnih atrakcija, među njima i veličanstvena izložba – najveća posvećena Rijeci ikada do sada – Fiume Fantastika: fenomeni grada samo su dio najavljenog bogatog ljetnog kulturnog programa koji će se odvijati u Rijeci tijekom srpnja i kolovoza.

Zajedništvo svih riječkih ustanova
Zahvaljujući velikoj uloženoj energiji u preoblikovanje EPK programa, te zajedništvu svih riječkih ustanova u kulturi, tvrtke Rijeka 2020, brojnih udruga i pojedinaca – Rijeka opravdava svoju EPK titulu i s ponosom nastavlja biti grad u kojem kultura ovo ljeto diše na svakom koraku.

Već su i svibanj i lipanj, prateći smanjivanje mjera socijalnog distanciranja, riječkoj publici donijeli više kazališnih manjih formata, izložbe, dječje predstave i filmske projekcije, a početkom ljeta zahuktava se gradski kulturni šušur i, bez velike pompe, Rijeka ponovo tiho brege dere i ostaje najzanimljivija ovogodišnja destinacija.

Program, koji se još uvijek nadopunjava, osim nabrojanih festivala i koncerata, klasičnih glazbenih izvedbi te izložbi donosi i dvadesetak dramskih izvedbi za djecu, Dječji festival Tobogan, filmske projekcije u Ljetnom Art-kinu, otvorenja trajnih skulptura na umjetničko-turističkoj ruti Lungomare Art, te događanja u desetak manjih mjesta tzv. 27 susjedstava, na području Primorsko-goranske županije, a programi od rujna nadalje donose još i veće priče u otvaranju infrastrukturnih objekata, Muzeja Grada i Dječje kuće, koje Rijeka gradi u bivšoj tvornici Rikard Benčić, budućem kvartu kulture.

120 pojedinačnih događanja u Rijeci i okolici
U godini koja je počela sjajno, pa se preobrazila svjetsku pandemiju, riječka kultura je tek nakratko zaustavljena, a najava samo dijela ljetnih događanja pokazuje da se Rijeka nije predala. Oko 120 pojedinačnih događanja u Rijeci i okolici tijekom srpnja i kolovoza najavljeno je danas na velikoj konferenciji za medije, uz napomenu da će se ljetni program još nadopunjavati te da će sva događanja biti i dodatno pojedinačno najavljivana tijekom nadolazećih tjedana.

Veći dio datuma i lokacija izvedbi već sada je poznat. Exportdrvo, zgrada bivšeg lučkog skladišta, koju je Grad Rijeka nedavno dobio u koncesiju, ugostit će dvadesetak programa u samo dva ljetna mjeseca, a u njoj nastavlja biti živo i nakon kolovoza.

Trg Riječke Rezolucije u centru grada postaje nova lokacija za izvedbe dramskih plesnih i lutkarskih predstava, stand-up nastupe i klasične koncerte.

A diljem grada, pa i bitno šire, u mjestima Kvarnera i u većem broju susjedstava na području Primorsko-goranske županije, održavaju se programi koji će držati budnom i širu lokalnu zajednicu.

Više o programu na službenim stranicama EPK.