KATEGORIJE

Najavljena 2. Studentska Fiumanka

22.05.2023. / vijesti / sport

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci najavljena je Studentska Fiumanka 2023. Studentska Fiumanka otvorit će tjedan jedrenja 24. Fiumanke. Od 5. do 7. lipnja 2023. zajedrit će studenti Sveučilišta u Rijeci na 2. sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka, jednoj u nizu manifestacija kojom riječko Sveučilište obilježava 50. godišnjicu. Studentsku Fiumanku najavili su: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete i gđa Ljiljana Ivetac, organizatorica Fiumanke.

Uvodno se obratila rektorica Prijić Samaržija: Oduševljeni smo činjenicom da naša Studentska Fiumanka ima nastavak i rasta sve u interesu naših djelatnika i studenata. Sveučilište u Rijeci posvećeno je tome da promovira identitet Rijeke kao destinacije, kao pomorskog i morskog grada, sveučilišnog grada, orijentiranog na studente. Želimo studentima osigurati što bolji standard, a Fiumanka je nadstandard, puno više od jedrenja. Prošlogodišnja Studentska Fiumanka bila je iznimno uspješna i tražilo se mjesto više na jedrilicama. Smatram da smo na dobrom putu da to događanje postane riječka tradicija. Razmišljamo i o tome da utrku od iduće godine podignemo i na međunarodni nivo… Zahvaljujem gđi Ivetac i cijelom organizacijskom timu.

U ime organizatora obratila se gđa Ivetac: Studentska Fiumanka u 1. Izdanju pokazala se iznimno uspješnom. Očekujemo još veći broj posada ove godine. Utrka ima velik potencijal da postane međunarodna, a Rijeka da postane studentski grad jedrenja.

Na Sveučilištu u Rijeci želimo razvijati studenski i rekreativni sport, kao nadogradnju za studente, ali i za djelatnike. Iz vlastitog iskustva od lani, mogu reći kako na Studentskoj Fiumanki, iako se radi o utrci, vlada neformalnost i prijateljska atmosfera. Želimo se profilirati kao sveučilište, koje je okrenuto moru i morskim sportovima, zaključila je prorektorica Žuvić, u čijem se resoru nalazi i sveučilišni sport.

Rektorica Prijić Samaržija, Tamara Puschmann za Riječki športski sveučilišni savez i gđa Ivetac za jedriličarski klub Maxi potpisale su i Sporazum o suradnji, kojem su definirani partnerski odnosi dionika.

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od 2 desetljeća održava Fiumanka, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije, a od prošle godine njima su se pridružili i studenti! U sklopu Fiumanke Sveučilište u Rijeci je odlučilo pokrenuti Studentsku Fiumanku i pretvoriti je u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice. To je jedinstvena mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu, razvijaju natjecateljski duh i želju za istraživanjem koja definira akademsku zajednicu. Već u svojem prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a 2. godina održavanja to i dokazuje. Zbog velikog interesa povećan je broj timova pa će na ovogodišnjoj regati sudjelovati čak 18 posada!

Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je kao i ostale Fiumankine regate za sudionike besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

Više informacija može se pronaći na službenim mrežnim stranicama Fiumanke.

Skip to content