KATEGORIJE

Najavljena konferencija HERItage

04.03.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Velika međunarodna znanstvena konferencija o ulozi kulturne baštine HERItage (The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values) bit će održana idućeg tjedna od srijede do petka, 11. do 13. ožujka 2020. u Opatiji. Program konferencije najavljen je danas na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

HERItage Conference 2020 održava se u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, a organizator je Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Konferencija se financira sredstvima Europske unije iz programa „Obzor 2020.: Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva”, a tematski se nadovezuje i na projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Konferencija će biti održana u Opatiji od 11. do 13. ožujka, uz oko 320 sudionika iz znanstvene zajednice i zainteresirane javnosti, a glavne teme su: uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine, kao i mnogi drugi važni aspekti razvoja društvenih i humanističkih znanosti u Europi i novom okvirnom programu Obzor Europa, posebice u pogledu kulturne baštine.

Program su predstavili:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić, redovita profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Saša Zelenika,pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju, redoviti profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
  • Nataša Jakominić Marot, MA, rukovoditeljica Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci

”Republika Hrvatska trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, a Rijeka trenutno nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Sveučilištu u Rijeci povjerena je ova čast i obveza organizacije ove velike međunarodne konferencije, konferencije na najvišoj razini. Dvije ministrice počastit će nas svojim dolaskom: prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja te dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture. Prijavljeno je oko 170 aktivnih sudionika i još oko 150 slušača pa brojka od 320  sudionika pokazuje izniman interes za temu ove konferencije. Raspravljat će se o ulozi kulturne baštine i o temi europske kulture. Bit će održan i panel o europskim sveučilištima, sa sudjelovanjem dvaju saveza: YUFE i Civica, prvog i drugog najbolje ocijenjenog saveza europskih sveučilišta. Važno je istaknuti i da konferencija želi povezati tzv. EU 13 s tzv. EU 15 zemljama – u pravilu slabije razvijene zemlje, koje mnogo skromnije sudjeluju u povlačenju europskih sredstava, s onim jačim i razvijenijim”, uvodno je rekla rektorica Prijić Samaržija te najavila glavne govornike.

Troje glavnih govornika bit će:

  • Étienne Balibar, jedan od najistaknutijih suvremenih europskih filozofa,(Université de Paris X, Nanterre; University of California, Irvine; Kingston University; Columbia University)
  • Carlo Blasi, profesor arhitekture koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije katedrale Notre Dame u Parizu
  • Danica Kragić Jensfelt (Royal Institute of Technology, KTH, Stockholm), članica švedske Akademije znanosti i jedna od vodećih autoriteta u istraživanju umjetne inteligencije, strojnog učenja i robotike

Nastavio je profesor Zelenika, pomoćnik rektorice: ” Posebno nas veseli što će sudjelovati Danica Kragić Jensfelt, alumna Sveučilišta u Rijeci, članica Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci i jedna od vodećih stručnjakinja u području strojnog učenja i umjetne inteligencije. Također, voditelji infrastrukturnih projekata iz razvijenih zemalja bit će tamo i pomoći nam u razmišljanju o očuvanju kulturne baštine i većem uključenju zemalja Europske unije, koje su slabije zastupljene u natječajima. Sveučilište u Rijeci prepoznato je kao vrlo dinamično i jasno je da sve što radimo biva prepoznato i u širem prostoru. Organizacija ove konferencije ne bi bila moguća bez nadležnih ministarstava, ali i tijela UNIRI te naši interni kadrovi pokazali su da su na razini zadatka. Ovaj je projekt ‘povukao’  250.000 eura i u ta ćemo tri dana doprinijeti lokalnoj ekonomiji.

Profesorica Vicelja Matijašić naglasila je: ”Konferencija će biti održana u okviru ”Obzora 2020.” Tendencija je otvaranje znanosti prema društvu i veća kolaboracija. Na konferenciji će se promišljati o promjenama i prilagodbama na području brige o kulturnoj baštini, koje su duboke i stalne, a definicije kulturnog dobra se mijenjaju… Pripremat će se mladi ljudi za istraživanje i promicanje zaštite kulturne baštine. Važni će također biti ishodi i poruke u raspravi o jedinstvenom europskom istraživačkom prostoru. Nejednakost u  europskom prostoru – ulaganja, kriteriji, iskustva, partnerstva… Nadam se da ćemo ovom konferencijom pružiti doprinos otvaranju pa i rješavanju ovih pitanja

”Želim istaknuti radionicu za doktorande na kojoj imamo preko 40 prijavljenih. Smatram da je ovaj dodatka konferenciji za mlade istraživače iznimno važan i da pruža jednu dodanu vrijednost konferenciji. Također, konferencija će nastojati biti što je više moguće ‘zelena’, jer želimo odaslati poruku kako smo svjesni da je održivost iznimno važna. Promotivni materijali i tisak svedeni su na minimum, a koristite će se ekološki prihvatljiv papir. Većina materijal bit će u elektroničkom obliku. Zamolili smo domaćine u hotelu da se ne koristi plastična ambalaža te da se obrati pažnja na primjerene količine polužene hrane, kako se ona ne bi morala bacati, zaključila je Nataša Jakominić Marot.

Više informacija o konferenciji HERItage dostupno je na mrženim stranicama http://heritage.uniri.hr/ i u PRIOPĆENJU.

Skip to content