KATEGORIJE

Najavljena prva Studentska Fiumanka

11.05.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 11. svibnja 2022. održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Jedriličarskog kluba Maxi i Sveučilišta u Rijeci, radi organizacije prve Studentske Fiumanke. Sporazum su potpisale tajnica Kluba Ljiljana Ivatac i rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Iznimno nas raduje što ćemo se kao Sveučilište pridružiti svojom studentskom regatom velikom brendu – Fiumanki. Ako se nešto veliko, važno i lijepo u Rijeci događa u lipnju, onda je to svakako ta manifestacija. Želimo promovirati jedrenje, sport i zdrav način života. Sudjelovanje je otvoreno za sve studente i djelatnike Sveučilišta, a već imamo više prijavljenih no što je moguće primiti. Zahvaljujem svim našim partnerima, a posebno Jedriličarskom klubu Maxi, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija.

Nema boljega za Fiumanku da otpočne svoja događanja sveučilišnom sekcijom. Jedrenje je više od sporta; to je način života, zdrav način života. Nadam se da će sveučilišna regata postati tradicionalni dio Fiumanke, rekla je gđa Ivetac.

Davor Perović, predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke istaknuo je: Bit će održano trodnevno kup-takmičenje, a 4 najbolja tima ići će u završnicu natjecanja. Iako je sudjelovanje rekreativnog tipa, ipak će u završnici poprimiti i kompetitivni karakter.

Tamara Pushmann zahvalila je svim partnerima te zaključila: Više smo no zadovoljno odzivom i prijavama naših studenata i djelatnika. Morat ćemo pronaći način da povećamo planirani broj ekipa.

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava Fiumanka, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji, koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Prva sveučilišna jedriličarska regata Studentska Fiumanka zamišljena je kao jedriličarsko natjecanje studenata i djelatnika Sveučilišta u Rijeci, koje će od utorka do četvrtka, 7. do 9. lipnja 2022. biti održano Riječkom zaljevu u sklopu 23. Fiumanke.

U godini kada je Rijeka proglašena Europskim gradom sporta 2022., želja je da ova regata postane prva u nizu sveučilišnih jedriličarskih regata. Kako je regata je zamišljena kao rekreacijski događaj, bez potrebnog predznanja u jedrenju, želja je motivirati studentsku populaciju na daljnje konzumiranje ovog zabavnog, popularnog i raširenog sporta. Rijeka je grad na moru, prirodno usmjeren na vodene sportove u kojima nedostaje adekvatnih sportskih programa.

Uključivanjem Sveučilišta u Rijeci u tradicionalnu Fiumanku, studentima se želi pružiti mogućnost upoznavanja i učenja sportova na vodi te ih usmjeriti na fizičku aktivnost i zdrav način života.

Regata je zamišljena kao trodnevno sportsko-rekreativno kup-natjecanje s više od 100 natjecatelja Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovanje u regati dostupno je svim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, bez obzira na prethodna predznanja o jedrenju, jer će organizatori osigurati trenera-skipera u svakoj posadi. U natjecanju će sudjelovati četiri monotip jedrilice, a o pobjedniku će odlučiti finalna jedrenja posljednjeg dana regate, nakon zbrajanja svih postignutih rezultata.

Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je za sudionike besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima, koje bi im inače uz troškove studentskog života možda bile nedostupne.

Partneri u programu su: Jedriličarski klub Maxi kao izvršni organizator regate, Riječki sportski savez, Sveučilište u Rijeci, Riječki sportski sveučilišni savez i Pomorski fakultet u Rijeci, Hrvatski akademski sportski savez i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, uz potporu Fiumankinih tradicionalnih sponzora i pokrovitelja: INA-e, Erste banke, Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Rijeke, koji omogućavaju uspješnu plovidbu ove velike međunarodne sportske manifestacije.

Skip to content