KATEGORIJE

Najavljena sadnja stabala na Kampusu

21.10.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

Sveučilište u Rijeci u subotu, 26. listopada 2019.u 11.30 sati organizira akciju sadnje stabala na Kampusu, kojom se priključuje građanskoj inicijativi pošumljavanja. Akcija je pokrenuta na svjetskoj razini s ciljem jačanja pluća planete i povećanja apsorpcije štetnog ugljičnog dioksida, vodećeg stakleničkog plina.

Povodom najave ove akcije na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinsko Jurjević, mr. sig, pročalnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarnje zemljištem Grada Rijeka dr. sc. Srđan Škunca i predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić i predsdjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Tea Dimnjašević.

”Teme ekologije trebaju biti prioriteti i to je čvrst stav Sveučilišta u Rijeci. To je i ‘top-tema’ Europe i UN-a i jedna od najvažnijih tema na planeti uopće. Želimo poslati poruku da je riječko Sveučilište ekološki osvješteno i osjetljivo na ‘zelene’ teme. Provodimo politiku ‘Sveučilište bez plastike’, a 26. listopada pridružujemo se datumu koji je građanska inicijativa. Želimo podržati građane koji osjećaju da kroz svoj aktivizam mogu doprinijeti zajednici. Sadimno u subotu 10 stabala, a to je tek početak”, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Pročelni Škunca naglasio je kako Grad Rijeka i njegov Odjel podržava u potpunosti građansku akciju i kako će KD ‘Čistoća’ osigurati svu tehničku potporu sadnji i dvije ekipe vrtlara. Dodao je i kako se na Sv. Križu na opožarenom području planira sadnja sadnica crnoga bora, a u budućnosti veliki gradski park.

”Studentski centar Rijeka podržava ovu ideju i pridružuje se akciji. Drago nam je da se sadi upravo dren, jer je to vrsta otprona, a daje i plodove. I ranije smo sudjelovali u uređenju Kampusa, a na proljeće 2020. nastavljamo sa sadnjom. SC se također maksimalno trudi izbaciti plastiku iz uoprabe pa smo, iako je to vrlo teško u potpunosti postići, već i uporabe izbacili jednokratne plastične čaše i žličice. Postavili smo i fonatane s pitkom vodom”, kazao je ravnatelj Jurjević.

”Sveučilište u Rijeci uključeno je u Rijeka EPK 2020 projekt kroz 2 programska pravca, a jedan od njih je ”27 susjedstava”. Jedno od tih susjedstava je i Kampus UNIRI. Ozelenjavanje Kampusa tako je i jedna od aktivnosti ovog pravca. Aleja drenova ili drenjula bit će posađena kod zgrade sveučilišnih odjela (Ulica Radmile Matejčić 2).

Tea Dimljašević, predsjednica Studentskog zbora naglasila je kako su nove generecije studenta itakako ekološki osvještene i da uvijek pozdravljaju i podržavaju ‘zelene’ akcije te kako će se studenti sigurno uključivati u njih. Dodala je i kako je ‘zelena politka’ i održivost jedna od glavnih temea YUFE mrže maldih sveučilišta, koje je UNIRI nedavno postalo član.

Sveučilište u Rijeci već je započelo s konkretnim aktivnostima usmjerenima k ekološkoj održivosti i osviještenom poslovanju, poput prestanka korištenja jednokratne plastike i postupnog kretanja prema sveučilištu bez plastike. Sveučilište ekološku osviještenost nastoji potaknuti i kod svojih studenata, a dobar primjer pruža i svojim promotivnim materijalima koji uključuju višekratne staklene boce i bilježnice od recikliranog papira.  

U sklopu tih ekoloških aktivnosti, predviđeno je i ozelenjivanje područja sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

Akcija sadnje drveća 26. listopada prvi je korak opsežnijeg rada na ozelenjivanju Kampusa, a tako bi se ovaj kvart trebao dodatno integrirati u gradsko tkivo, stvarajući uvjete za ugodan život te podižući svijest studenata, profesora i građana o važnosti promjene svakodnevnih navika radi zaštite našeg okoliša.

Akciji pošumljavanja Kampusa, koju je započeo Rektorat Sveučilišta u Rijeci, mogu se pridružiti svi zainteresirani studenti, a uključeni su i Studentski centar Sveučilišta u Rijeci, kao ključni organizator ove prve akcije sadnje, te Kreativni tim Kampus, koji inače osmišljava aktivnosti unutar okvira „Susjedstva Kampus”, integralnog dijela programskog pravca „27 susjedstava” EPK 2020, čiji je partner Sveučilište u Rijeci. 

Skip to content