KATEGORIJE

Najavljeno 8. izdanje STIFF-a

02.11.2021. / vijesti / studenti

Nakon prošlogodišnjeg izdanja, koje je održano istovremeno online te offline u Art-kinu, programsko vodstvo 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF): Petra Čargonja, izvršna direktorica; Lucija Brkić, voditeljica diskurzivnog programa; Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra i Elena Apostolovski, kustosica međunarodne izložbe U prijenosu u riječkom Art-kinu najavilo je potpuno offline izdanje. 8. STIFF slavi Tijelo, preispitujući njegove mnogoznačnosti, ali i promjene koje se događaju kroz posljednje dvije godine — naš način bivanja u svijetu, interakcije, mogućnosti i ideje o bliskosti. Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić i programskih selektorica Sendi Bakotić i Marte Ban Odjednom smo postali uronjeni u biologiju, materijalnost i krhkost vlastitih tijela, a istodobno potpuno odvojeni od fizičke intimnosti s drugima. Naša tijela su postala prostor ambivalencije i konflikta; usamljena, žudeća, digitalna. (…) Na hrabar, nježan i iskreni način filmovi ovogodišnjeg programa progovaraju o krhkosti naših svjetova, transfomaciji i prolaznosti.

Izvršna direktorica, Petra Čargonja, istaknula je kako program 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF čini 10 programskih blokova s ukupno 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja koji se natječu za titulu najboljih u 3 kategorije — najbolji igrani, dokumentarni i animirani film kao i za titulu najboljeg po izboru publike i 5 filmova mladih riječkih dokumentarista izvan konkurencije nastalih u sklopu Nove škole dokumentarnog filma. Po prvi puta je organiziran i program za djecu, TRKA koji će biti prikazan u subotu u 14:00. Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra istaknula je važnost studentskog angažmana u stvaraju festivala i napomenula kako je ove godine angažirano ukupno 30 volontera i volonterki.

Sveučilište u Rijeci ponosno je na tradiciju STIFF-a, koji je postao bitan dio identiteta Sveučilišta i SKC-a.

Osim divnih filmskih priča studentica i studenata iz cijeloga svijeta, studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci vrlo su važan dio STIFF tima. Dio su službenog žirija koji bira filmske pobjednike i dodjeljuje nagrade (ovogodišnje studentske predstavnice su Matija Zanoškar, Sara Huskić i Ana Klepo), koje imaju odličnu priliku i iskustvo rada s profesionalnim filmašima, a uz njih i ove godine uz njih brojimo 30 volonterki i volontera.

Posebna vrijednost festivala je mogućnost studentske prakse koja je implementirana u nastavu.

U suradnji sa profesoricom Željkom Macan sa sveučilišnog diplomskog prevoditeljskog studija Filozofskog fakulteta, okupljen je prevoditeljski tim, dok već tradicionalno kroz studij Vizualne komunikacije i grafički dizajn uz mentorstvo profesora Aljoše Brajdića studentice APURI studentice dizajniraju službeni vizual festivala kojeg ovu godinu potpisuje autorica Gea Rajić.

Rad na festivalu iznimna je prilika stjecanja iskustva na terenu pa tako okupljamo i PR, fotografski i snimateljski tim, koordinacijski te tim domaćina, a svi oni rade s mentorom te stječu praktično iskustvo.

Osim iskustva i rada u praksi, studentima se pruža prilika da upoznaju vrhunske strane i domaće filmaše.

Poseban je uspjeh festivala što su nekadašnje studentice/volonterke i po završetku studija honorarno zadržane i angažirane na festivalu.

STIFF ima važnu i stabilnu podršku Sveučilišta u Rijeci i upravo zbog toga, kao i zbog kvalitetnog rada organizacijskog tima sve ove godine predstavlja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Kustosica Elena Apostolovski istaknula kako studenti i studentice sudjeluju i u selekciji i postavu međunarodne izložbe U prijenosu (Galerija SKC). Lucija Brkić, voditeljica diskurzivnog programa Šavovi uz Ivori Sošić će u foajeu Art-kina u subotu i nedjelju ugostiti 10 autora i autorica prikazanih filmskih naslova te ispuniti festival temama filmskog stvaralaštva, kulture i društva.

Ovogodišnje izdanje u četvrtak, 4.11. u 19:00 u Art-kinu otvaraju Sendi Bakotić, voditeljica i selektorica STIFF-a; prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu. Nakon službenog otvorenja slijedi prvi od desert programskih blokova — MUNJE koji donosi munjevite tračke svjetla i optimizma kroz četiri filma — eksperimentalni film autorice Bele Bračko-Milešević, Sve kaj ti nikad ne budem rekla; višestruko nagrađivani opservacijski dokumentarac Maje Novaković A sad se spušta veče, koji je u trci za nagradu Oscar; duhovita animacija Kate Gugić Cockpera te dokumentarni film Tamare Mamon, Naglas.

Uz I: MUNJE, 8. STIFF donosi još 9 kuriranih programskih blokova, njih ukupno 10 — II: AMNEZIJA, III: GLITCH, IV: TRKA (program je pogodan i za djecu i mlade), V: MALE ŠANSE, VI: ZAGRIJAVANJE, VII: STROBOSKOP, VIII: PREMJEŠTANJA, IX: OTISCI i X: PETLJE.

Program se održava u Art-kinu i Galeriji SKC te je besplatan za sve sudionike i sudionice.

STIFF će biti održan prema važećim epidemiološkim mjerama koje propisuju obavezno nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima Art-kina (i tijekom trajanja projekcije), održavanje fizičke distance među posjetiteljima (uz nužno poštivanje dodijeljenog broja sjedala u dvorani Art-kina) i dezinfekciju ruku.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

STIFF je sufinanciran sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Skip to content