KATEGORIJE

Najvažniji proizvod pčela je – oprašivanje!

23.03.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

Sveučilište u Rijeci i Primorsko-goranska županije sklopili su danas Sporazum o provedbi projekta ”Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje”. Sporazum je u ime Sveučilišta potpisao prorektor za financije i poslovanje prof. dr. sc. Davor Vašiček, a u ime Županije zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, dipl. iur. Potpisivanju su prisustvovali enolog Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr., suradnik Sveučilišta u Rijeci te Mladen Brajan, dipl. ing. agr., privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a.

Zamjenik župana Braut kazao je uvodno kako se radi o novome ciklusu suradnje PGŽ-a i UNIRI-a, koja je započela 2019. godine na projektu znanstvenih istraživanja karakteristika autohtonih vina. Prorektor Vašiček istaknuo je kako između Županije i Sveučilišta postoji izvrsna trajna suradnja i sinergija na brojnim projektima tzv. pametne specijalizacije, u kojima Sveučilište pruža svoje znanje i sofisticiranu opremu.

”Drago mi je, posebno kao agronomu, što je suradnja nakon 3 godine rezultirala time da imamo 3 vrhunska vina. Pokušavamo projektima spojiti turizam i poljoprivredu pa su tako u planu i otvaranje interpretacijskog centra kuće vina na području naše Županije,” naglasio je pročelnik Brajan.

”Nastavak je ovo iznimno plodne suradnje, jer suradnja s našim vinarima donijela je našoj županiji to da smo po proizvodnji vina 3. županija u Hrvatskoj, a na samo 200 ha vinograda. Imamo zapravo veli borj sorti, kultivara, na relativno malom području: osim poznate Žlahtine, tu su i Jarbola, Kastafska belica, Jarbola, Sansigot… Želio pomoći i našim pčelarima i važnost pčela približiti javnosti. Često upitam svoje studente koji je najvažniji pčelinji proizvod… Začude se kada čuju da je odgovor – oprašivanje! Pčele su za zbog oprašivanja iznimno važne za poljoprivredu, pojasnio je Pavlešić.

Potpisivanje Sporazuma predstavlja nastavak uspješne suradnje Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci, koja je započela na projektu ”Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera” . Projekt je završio u 2021. godini, a temeljio se na znanstvenim istraživanjima karakteristika autohtonih vina.

Osim proizvodnje  i komercijalizacije autohtonih vina, veliku važnost imaju i druge grane poljoprivredne djelatnosti u Primorsko-goranskoj županiji među kojima pčelarstvo. Različiti nektarni medovi, kao i poznati Goranski medun, predvode veliki broj medova sa područja Županije.

Slijedom navedenog, PGŽ će u suradnji sa Sveučilištem pokrenuti i projekt ”Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje danas i kroz povijest Primorsko-goranske županije”, koji će se provoditi u narednom trogodišnjem razdoblju, odnosno do 2024. godine. Ovo je novi ciklus kojim će se biti angažirana znanost i tehnologiju s ciljem poboljšanja i unaprjeđenja kvalitete proizvoda. 

Cilj projekta je očuvanje autohtonih vinskih sorti i medova Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, pomoć vinarima i pčelarima u njihovom radu, povećanje vidljivosti, istraživanje zdravstvenih aspekata i novih mogućnosti komercijalizacije te predstavljanje i promocija autohtonih proizvoda i tradicije kroz muzejske postave, sektor turizma i ugostiteljstva.

Projekt će uključiti vinarije i OPG-ove sa područja PGŽ koji u svojoj proizvodnji imaju autohtone vinske kultivare, OPG-ove koji se bave pčelarstvom kao i proizvodnjom različitih pčelinjih proizvoda, Udruge vinogradara i vinara te pčelara i pčelarskih udruga.

U Proračunu Primorsko-goranske županije za 2022. godinu za projekt je predviđeno 100 tisuća kuna, odnosno za cjelokupno trajanje i njegovu realizaciju 300 tisuća kuna.

Skip to content