KATEGORIJE

NANORI u novom zajedničkom projektu u okviru programa EU-HORIZON-EIC-PATHFINDER OPEN

29.05.2024. / vijesti / eu projekti

Laboratorij za koloide, polielektrolite i međupovršine (LCPI) Centra za mikro i nanoznanosti Sveučilišta u Rijeci s velikim optimizmom najavljuje svoje sudjelovanje u novoj europskoj istraživačkoj inicijativi. Projekt pod nazivom In-situ & operando organiC electrochemical transistors monitored by non-destructive spectroscopies for Organic CMOS-like NeuromorphIc Circuits (ICONIC) dobitnik je sredstava financiranja Europskog vijeća za inovacije, u okviru vrlo konkurentnog poziva HORIZON-EIC-2023- PATHFINDEROPEN-01. To prestižno priznanje naglašava vodeću ulogu Centra u vrhunskom istraživanju i inovacijama.

Inicijalni sastanak za projekt ICONIC održan je 15. svibnja 2024. u Centre Microélectronique de Provence (École des Mines de Saint-Étienne) u Gardanneu.

U iduće četiri godine projekt ICONIC nastojat će značajno poboljšati naše razumijevanje odnosa strukture i svojstava na kojima se temelji rad naprednih organskih elektrokemijskih tranzistora (OECT). Te su komponente presudne za stvaranje neuromorfnih sklopova sličnih CMOS-u, a koji oponašaju neurobiološke strukture prisutne u ljudskom mozgu i obećavaju značajan napredak u neovisnom radu implantiranih uređaja za neurostimulaciju i isporuku lijekova. Inovativni pristup projekta uključuje in-situ i operando praćenje funkcionalnosti kanala organskih tranzistora, korištenjem nedestruktivnih spektroskopskih tehnika za ispitivanje njihovih elektroničkih svojstava relevantnih za biološke primjene, utirući put za održivije i učinkovitije organske elektroničke uređaje.

Laboratorij za koloide, polielektrolite i međupovršine (LCPI, NANORI) Sveučilišta u Rijeci jedan je od partnera u projektu, pridonoseći mu svojom opsežnom ekspertizom u spektroskopskoj elipsometriji i spektroelektrokemiji. Laboratorij će na projektu raditi zajedno s vodećim institucijama i industrijskim partnerima diljem Europe, pri čemu će biti primijenjen multidisciplinarni pristup za postizanje ambicioznih ciljeva projekta.

„Jako smo ponosni što smo dio projekta ICONIC”, rekao je izv. prof. dr. sc. Duško Čakara, voditelj istraživanja u NANORI-u. „Ova inicijativa ne samo da ističe naše istraživačke sposobnosti, već i jača našu predanost unaprjeđenju znanstvenih spoznaja i tehnoloških inovacija. Potencijalne primjene ovog istraživanja su ogromne, od poboljšanja performansi organskih elektroničkih uređaja do doprinosa razvoju sljedeće generacije neuromorfnih sustava.”

Program HORIZON-EIC Pathfinder Open poznat je po podršci visokorizičnim istraživanjima koja mogu rezultirati velikim tehnološkim dobitkom te dovesti do značajnih znanstvenih otkrića. Odabir projekta ICONIC dokaz je njegove inovativne vizije i izvrsnosti istraživačkog tima koji stoji iza njega.

Kako projekt ICONIC bude napredovao, Sveučilište u Rijeci podijelit će s javnošću ažurirane informacije i otkrića, pridonoseći razumijevanju šire znanstvene zajednice o organskoj elektronici i neuromorfnom računarstvu.

Za više informacija o projektu ICONIC i Laboratoriju za koloide, polielektrolite i međupovršine (NANORI), posjetite internetsku stranicu laboratorija.

Skip to content