KATEGORIJE

Naša zadaća nije obrazovati studente za budućnost, već ih obrazovati kako bi tu budućnost stvorili

06.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc Senka Maćešić sudjelovala je kao panelistica na konferenciji  24sata Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska. Konferencija je okupila sve interesne skupine obrazovanja, od Ministarstva znanosti i obrazovanja, uglednih znanstvenika, profesora i studenata. Prorektorica se u sklopu panela „Revolucija na katedrama: jesu li fakultetu tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija“ osvrnula na izazove održavanje nastave za vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom, brzu prilagodbu postojećim sustavima ali i činjenicu da je na sveučilištu zadržan hibridni model. 

Kako je u sklopu konferencije ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovan Fuchs predstavio nacrt Zakona o visokom obrazovanju, neminovno se i na panelu osvrnulo na tu važnu temu. Na pitanje o odnosu novog nacrta Zakona i autonomije sveučilišta, prorektorica je naglasila kako je ipak važnije, suštinsko pitanje društvene odgovornosti. Podsjećamo kako je riječko sveučilište prvo imalo priliku čuti predstavljanje nacrta Zakona i u neposrednoj interakciji s ministrom i državnim tajnikom iznijeti komentare i prijedloge.

Zaključno, na pitanje zašto je znanost suštinski važna, naglasila je kako znanost nosi napredak i budućnost. Mi ne možemo obrazovati ljude za budućnost jer ona još uvijek ne postoji. Naša zadaća je obrazovati studente kako bi stvorili tu budućnost.

Uz prorektoricu Maćešić na panelu su sudjelovale izv. prof. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica diplomskog MBA studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa, izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta Zagreb, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku, izv. prof. art. Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti i voditelj projekta Edu4Games i dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Skip to content