KATEGORIJE

Nastavak suradnje s francuskim sveučilištima uz pomoć znanstvene diplomacije

12.02.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. gosp. Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u ponedjeljak, 12. veljače 2024., gdje su ga ugostile rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Veleposlanik Fieschi od svojih je prethodnika čuo sve najbolje o Sveučilištu u Rijeci, a posebno ga je zanimala uloga Sveučilišta u YUFE-u te odnos s drugim sveučilištima u Alijansi. Objasnivši kako je YUFE nastao iz Macronove ideje o europskim sveučilištima, rektorica je objasnila stratešku važnost udruživanja sveučilišta u alijanse i vrijednost razmjene ideja i znanja. YUFE je od prošle godine bogatiji za još jednog člana, Sveučilište Sorbonne Nouvelle, što studentima pruža nove prilike za učenje francuskog jezika i kulture (putem virtualnog kampusa), ali i daljnje produbljivanje suradnje između hrvatskih i francuskih znanstvenika. Kao jedan od novih oblika suradnje sugovornici su spomenuli mogućnost osnivanja francuskog lektorata u Rijeci.

Rektorica je istaknula žaljenje što planirana suradnja s francuskim kolegama (Institut d’études politiques Bordeaux) u području političkih znanosti nije realizirana zbog pandemije, ali veleposlanik je ponudio pomoć u ponovnom povezivanju i oživljavanju ideja začetih još 2019. godine.

Gospodin Fieschi također je vrlo dobro informiran o aktivnostima Sveučilišta u području međureligijskog dijaloga, pa se tako prisjetio online predavanja koje je u travnju 2021. održao gosp. Jean-Christophe Peaucelle, savjetnik za religijska pitanja u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, u sklopu druge sjednice Intersektorskog vijeća za međureligijski dijalog i diplomaciju Sveučilišta u Rijeci.

U opuštenom razgovoru sugovornici su se osvrnuli i na suvremene demografske izazove koji, između ostaloga, negativno utječu i na visoko obrazovanje (pad broja studenata, odljev mozgova, studijski programi koji više nisu atraktivni). Kako tvrdi veleposlanik, u svijetu koji svakim danom sve više tehnološki napreduje, humanisti i društvenjaci uvijek će biti potrebni da služe kao „kompas”.

Veleposlanik Fieschi diplomirao je na Institutu za političke studije 1993. godine, a kasnije je kao student na razmjeni boravio u Japanu (Sveučilište Keio). Ubrzo nakon završetka studija u Japanu je počeo graditi diplomatsku karijeru: bio je ataše u Generalnom konzulatu Francuske Republike u Tokiju, diplomat na razmjeni u japanskom Ministarstvu vanjskih poslova, prvi tajnik u Francuskom veleposlanstvu u Japanu te šef političkog odjela Delegacije Europske unije u Tokiju. Kasnije je nekoliko godina proveo u Bostonu, gdje je razvio veliki interes za digitalizaciju i informatičke sustave.

Skip to content