KATEGORIJE

Nastupni posjet irskog veleposlanika

22.11.2022. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj, posjetio je Kampus Sveučilišta u Rijeci u utorak, 22. studenoga 2022., gdje ga je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Veleposlanik Dowling i rektorica Prijić-Samaržija razgovarali su o važnosti internacionalizacije, inovativnim obrazovnim programima, odljevu mozgova, problemu nepovjerenja u obrazovne institucije, padu broja studenata, a dotaknuli su se i novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Osvrnuvši se na posljedice Brexita, veleposlanik je istaknuo kako irska sveučilišta, unatoč vrlo čvrstim i starim vezama s britanskim sveučilištima, sada otežano surađuju i provode zajedničke projekte.

U sklopu svoje misije u Hrvatskoj veleposlanik Dowling u narednim mjesecima namjerava posjetiti brojne hrvatske gradove kako bi ponovno ojačao veze oslabljene i/ili prekinute u vrijeme pandemije koronavirusa. Posebno mu je važno njegovati odnose sa sveučilištima i akademskim zajednicama općenito, a od hrvatskih sveučilišta preostalo mu je posjetiti još samo Sveučilište u Dubrovniku.

Veleposlaniku je ovo prvi posjet Sveučilištu u Rijeci, a tijekom svoga boravka u Rijeci posjetio je i Filozofski fakultet, gdje je prisustvovao gostujućem predavanju dr. sc. Conora McCarthyja sa Sveučilišta Maynooth u Irskoj, koje je održano u sklopu Irish Studies Guest Lecture Series 2022.

Veleposlanik Dowling u Hrvatsku je stigao u rujnu 2020. Iskusni je diplomat koji se Ministarstvu vanjskih poslova Republike Irske pridružio još 1998., a bio je na diplomatskoj službi u Australiji, Grčkoj i stalnom predstavništvu Irske pri EU-u (Bruxelles). Prije nego što je došao u Hrvatsku, četiri je godine proveo u irskom veleposlanstvu u Londonu. U Odjelu vanjskih poslova u Dublinu radio je na razvojnoj pomoći istočnoj Europi, Rusiji, politici razoružanja i neširenja, kao i na bilateralnim odnosima s SAD-om i Kanadom.

Skip to content