KATEGORIJE

Nastupni posjet kanadske veleposlanice

12.02.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. gđa Jessica E. Blitt, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, posjetila je Sveučilište u Rijeci u ponedjeljak, 12. veljače 2024., u pratnji gđe Ide Mahečić Bajović, savjetnice za politiku, medije i odnose s javnošću pri Veleposlanstvu. Na Rektoratu Sveučilišta veleposlanicu su ugostile rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Veleposlanica Blitt izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Sveučilištem, pogotovo prošlogodišnjom konferencijom Prevencija seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju – Međunarodni pristup teoriji i učinkovitoj praksi, koju su organizirali Ontario Institute for Studies in Education (OISE) Sveučilišta u Torontu, Centar za napredne studije JI Europe Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka, uz potporu Veleposlanstva Kanade.

Petra Sapun Kurtin, predsjednica Hrvatsko-kanadske akademske mreže i asistentica na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, najavila je konferenciju koju u lipnju ove godine organizira alumni mreža Sveučilišta u Alberti. Okupljajući vrsne stručnjake iz središnje Europe koji su kroz fellowship program boravili u Kanadi, konferencija će se usredotočiti na pitanje kriza i njihovo tumačenje s različitih stajališta.

Budući da se veleposlanica obrazovala u području međunarodnih odnosa i istraživanja mira i sukoba, rektorica je predstavila rad i rezultate Centra za istraživanje mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, koji je kroz razne aktivnosti (radionice, prikazivanje filmova, razgovori s mirotvorcima) uspješno revitalizirao Školu mira, posebnu udrugu koju je osmislio i vodio pokojni Franjo Starčević, međunarodno ugledni i priznati mrkopaljski mirotvorac.

Sugovornice su se dotaknule konferencije Žene u znanosti (Women Who are Changing Science – Driving Bold Research in Canada and Croatia Conference), koju Veleposlanstvo Kanade i partneri organiziraju s ciljem povezivanja i osnaživanja žena u znanosti. Konferencija okuplja vodeće kanadske i hrvatske znanstvenice čija su prijelomna istraživanja doprinijela unaprjeđenju znanstvene izvrsnosti u Kanadi i Hrvatskoj, a rasprave je dosad moderirao poznati hrvatski znanstvenik s kanadskom adresom, prof. dr. sc. Igor Štagljar, koji je u svibnju 2023. izabran za člana Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci. Zahvaljujući upravo prof. Štagljaru ovogodišnja konferencija dijelom će se održati i u Rijeci.

Ovo je veleposlanici Blitt prvi posjet Rijeci, a tijekom boravka u Rijeci susrela se s gradonačelnikom i brojnim drugim dužnosnicima koji su s veseljem pratili ovogodišnju Međunarodnu karnevalsku povorku, vrhunac karnevalskih svečanosti i aktivnosti na Kvarneru.

Skip to content