KATEGORIJE

Nastupni posjet nizozemske veleposlanice

07.05.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. gđa Charlotte van Baak, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH, posjetila je Rektorat Sveučilišta u Rijeci 7. svibnja 2024. u pratnji gđe Vande Pošćić, počasne konzulice Kraljevine Nizozemske u RH sa sjedištem u Opatiji i gđe Andreje Kocijan, više stručne savjetnice za gospodarska pitanja pri Veleposlanstvu. U ime rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržije uvažene gošće dočekali su prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Veleposlanica van Baak u Hrvatsku je stigla u kolovozu prošle godine, a kako sama tvrdi, još je u procesu upoznavanja Hrvatske, naših običaja, kulture i jezika. Budući da Hrvatska i Nizozemska, partneri u Europskoj uniji i saveznici u NATO-u, dijele mnoge zajedničke vrijednosti, veleposlanica je istaknula zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te dodala kako svejedno možemo i moramo još puno učiti jedni od drugih.

Dan u Rijeci provest će upoznavajući se s čelnicima ključnih institucija, odnosno predstavnicima Sveučilišta, Grada Rijeke i PGŽ-a, a izuzetno joj je drago što je dan započeo upravo susretom s predstavnicima akademske zajednice. Za to je ponajviše zaslužan njezin prethodnik, bivši veleposlanik g. Hendrik Jan Voskamp, koji je Rijeku posjetio nekoliko puta i uvijek imao najljepše riječi za riječko sveučilište i njegove ljude.

Prorektori Zelenika i Maćešić ukratko su predstavili Sveučilište u Rijeci, ističući važnost članstva u europskim mrežama sveučilišta (YUFE, YERUN), ali i brojne europske projekte i inovativne procese kojima se nastoji odgovoriti na suvremene izazove i potrebe tržišta rada te pripremiti zajednicu za poslove budućnosti. Veleposlanica van Baak iskazala je poseban interes za EIT-ove zajednice znanja i inovacija (KIC) ističući kako se nizozemska vlada također zalaže za održivost i zelenu tranziciju, a predložila je i mogućnost uključivanja luke Rotterdam u sam projekt.

U opuštenom razgovoru sugovornici su se dotaknuli i teme društvenog angažmana, odljeva mozgova, klimatskih promjena, zelene tranzicije, novih oblika energije, ali i rasta cijena nekretnina.

Veleposlanica van Baak doktorirala je povijest na Sveučilištu u Leidenu, a nizozemskom Ministarstvu vanjskih poslova pridružila se 2003. godine. Prije dolaska u Hrvatsku radila je kao voditeljica Odjela za istočnu Europu u Upravi za Europu, a bila je i zamjenica političkog koordinatora u Stalnom predstavništvu Kraljevine Nizozemske pri UN-u u New Yorku.

Skip to content