KATEGORIJE

Nastupni posjet veleposlanice Švedske

04.12.2023. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. gđa Anna Katarina Boda, veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, posjetila je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 4. prosinca 2023., gdje ju je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Na početku sastanka rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, ističući članstva u važnim europskim mrežama i alijansama (YERUN, YUFE) te internacionalizaciju kao jedan od prioriteta, ali i želju za nastavkom suradnje s Veleposlanstvom.

Rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanica Boda dotaknule su se problema odljeva mozgova u regiji i sve većeg broja (mladih) znanstvenika koji napuštaju balkanske zemlje unatoč svim aktivnostima i pregovorima u sklopu Berlinskog procesa. Budući da je rektorica u rujnu ove godine preuzela predsjedanje Rektorskim forumom JI Europe i Zapadnog Balkana, nada se da će u suradnji s drugim sveučilištima u regiji pronaći rješenje za demografske izazove. Veleposlanica se nadovezala naglasivši da upravo znanost i znanstvena diplomacija, obrazovanje i istraživanje mogu biti zajednički čimbenici koji će nam pomoći riješiti sukobe i zaboraviti sukobe iz prošlosti.

Veleposlanica je u Hrvatsku stigla krajem kolovoza, a Rijeku je htjela posjetiti jer je, kako kaže, sve najbolje o našem gradu i akademskoj sredini čula od poznate hrvatske robotičarke sa švedskom adresom, Danice Kragić Jensfelt, inače počasne doktorice Sveučilišta u Rijeci i bivše članice Međunarodnog znanstvenog savjeta. Po dolasku u Rijeku veleposlanica je odmah istaknula živopisnu luku kao jednu od sličnosti sa Stockholmom. Smatra da su luke obično vrlo dinamična mjesta s visokom cirkulacijom ljudi različitih priča i pozadina, a Rijeka je po tom pitanju vrlo otvorena, čemu dakako pomaže i geopolitički položaj.

Inače pravnica po struci s interesom za europsko i međunarodno pravo i međunarodne odnose, Anna Boda karijeru je započela u Odjelu za međunarodno pravo i ljudska prava švedskog Ministarstva vanjskih poslova, a nakon toga je obnašajući različlite funkcije boravila u Buenos Airesu, Beču i Budimpešti. Prije dolaska u Hrvatsku veleposlanica Boda bila je voditeljica Odsjeka za JI Europu i proširenje EU-a pri švedskom Ministarstvu vanjskih poslova, a radila je i kao savjetnica za vanjsku i sigurnosnu politiku u Uredu predsjednika Vlade, Tajništvo za EU koordinaciju.

Skip to content