KATEGORIJE

Natjecanje studenata arhitekture i građevinarstva

20.07.2023. / vijesti / studenti

Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci ove je godine domaćin 3. finalnog regionalnog Allplan BIM studentskog natjecanja. Nakon velikih uspjeha prethodne dvije godine, treći se put zaredom organizira regionalno Allplan studentsko natjecanje. Riječ je o jednom od najvažnijih i najvećih stručnih skupova, koji ove godine okuplja čak 17 arhitektonskih fakulteta i 25 građevinskih fakulteta iz 6 balkanskih zemalja. Regionalno natjecanje održava se od 19. do 21. srpnja 2023. Pokretači inicijative i organizatori događaja su Baldinistudio d. o. o. i Baldinistudio International, a generalni pokrovitelj ALLPLAN i Nemetschek Company.

Na otvorenju natjecanja, natjecateljima su se pozdravnim riječima obratili:

  • izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  • Giancarlo Baldini Čurćić, dipl. ing. arh., direktor poduzeća Baldinistudio, d. o. o.
  • Marko Filipović, dipl. ing. građ., gradonačelnik Rijeke, ALUMNUS Građevinskog fakulteta

Po svojoj vrsti ovo natjecanje je jedinstveno u svijetu i regiji, pokrenuto s ciljem modernizacije visokog obrazovanja inženjera i promicanja BIM metoda rada. Allplan Student Competition je upravo ono što je nedostajalo studentima na ovim prostorima – prilika za učenje i napredovanje u modernom BIM načinu projektiranja, razumijevanje novog pristupa poslovanju, ugodna radna atmosfera u okruženju kolega iz cijele regije, razmjena iskustava i prijateljstva koja traju cijeli život. Glavna svrha studentskog natjecanja 2023. je promicanje BIM načina rada kroz korištenje programa Allplan. Osim toga, manifestacija ima nekoliko posebnih ciljeva od kojih treba izdvojiti poticanje digitalizacije u građevinskoj industriji, jačanje inženjerske struke i struke, stvaranje regionalne mreže inženjera, povezivanje fakulteta i gospodarstva te povećanje konkurentnosti studenata. Jedinstveno po opsegu i značaju, ovo natjecanje dobra je prilika za studente arhitekture i građevine, koji će kroz radne zadatke, timske projekte i prezentaciju svojih radova, kreativnost i snalažljivost odmjeriti svoje znanje i upoznati se s rješavanjem stvarnih projektantskih zadataka. Studenti će imati priliku iskoristiti i primijeniti stečena teorijska znanja, steći nove vještine te se predstaviti potencijalnim poslodavcima.

Kao i prethodnih godina, natjecanje studenata događa se kroz pripremnu fazu te I. i II. fazu, koje čine fakultetsko i regionalno natjecanje. Ovogodišnja pripremna faza imala je promjene u odnosu na prethodne godine, a trodnevnu edukaciju za studente održali su BIM ambasadori koji su i sami bili natjecatelji ispred svojih fakulteta. Tijekom prve faze natjecanja, Allplan Faculty Hackathona, formirani su timovi od po dva studenta. Tijekom osmodnevnog studentskog natjecanja timovi su pokazali svoje Allplan vještine, a samo najbolji plasirali su se na veliko regionalno Allplan natjecanje i dobili priliku boriti se za vrijedne nagrade. U drugoj fazi natjecanja najbolji fakultetski timovi zajedno sa svojim mentorima sudjeluju na ovom velikom regionalnom Allplan natjecanju.

BIM (Building information modeling) je novi univerzalni jezik arhitekture, građevinarstva i infrastrukture, i pokretač digitalne transformacije građevinskog sektora u Europi i svijetu. Na BIM ne treba gledati isključivo kao na novu digitalnu tehnologiju, već kao na stratešku i sveobuhvatnu metodologiju za efikasnije upravljanje građevinskim i infrastrukturnim projektima, uz znatno manje troškove.

Kroz rad na zajedničkoj platformi, BIM omogućava učesnicima na projektu da sagledaju sveukupnu efikasnost kako velikih, tako i malih projekata, optimiziraju vrijemeeme i efikasnije upravljaju troškovima i to u svim fazama životnog ciklusa objekta: od idejnog riješenja, preko glavnog projekta, izgradnje do eksploatacije, održavanja i rušenja na kraju vijeka trajanja objekta. Allplan je jedinstveno BIM rješenje za arhitektonsko modeliranje i izradu vizualizacija modela.

Više o natjecanju na: https://www.bimstudent.net/

Skip to content