KATEGORIJE

Nema ničega što nas na Sveučilištu u Rijeci može spriječiti u konkretnom oplemenjivanju naše radoznalosti, znanstvene poniznosti i intelektualne odgovornosti, dobro došli!

02.10.2023. / vijesti / o sveučilištu

Poštovane studentice i studenti, kolegice i kolege profesori, djelatnice i djelatnici Sveučilišta u Rijeci, 

na početku nove akademske godine upućujem svim članovima naše sveučilišne zajednice srdačan pozdrav uz želju da nam i ova godina bude uspješna, a naš rad i život na Sveučilištu ispunjen zadovoljstvom. 

Posebnu dobrodošlicu upućujem našim studenticama i studentima koji ove akademske godine započinju svoj studij na Sveučilištu u Rijeci, s porukom da Sveučilište postaje vaša kuća u kojoj ćete uvijek naići na razumijevanje i podršku, u kojoj nema isključenih i zaboravljenih i u kojoj razumijemo da su strahovi i pogreške sastavni dio svakog uspješnog poduhvata. Brinut ćemo o vašoj budućnosti najbolje što znamo poštujući da svatko od vas pronađe poseban put i načine da ostvari svoje ciljeve. Naš je cilj podučavati, ali i učiti od vas jer ne želimo samo da jednog dana budete izvrsni stručnjaci već, prije svega, znatiželjne, kritične i humane osobe. Sve vas, naše studente, vidimo isključivo kao buduće dobročinitelje društva i svjesni smo da taj cilj zahtijeva udruživanje naših snaga.  

Ovu akademsku godinu dočekujemo u ozračju multiplicirajućeg efekta brojnih kriza koje se ne razrješavaju očekivanom brzinom već se, naprotiv, normaliziraju. Stanje kontinuiranih izazova postaje naše ‘novo normalno’.  Produbljivanje ekonomske i društvene nejednakosti i narastajuća neizvjesnost visoko tehnologizirane budućnosti stvara prestrašene, frustrirane i bijesne ljude koji se u svojoj nemoći okreću protiv znanosti, racionalnosti pa i potrebe osiguranja dostojanstva za svakog čovjeka. Često su za njih vrijednosti istine i ljudskih prava samo apstraktni pojmovi koji ne utječu na kvalitetu njihovih svakodnevica, a na koje se pozivaju neke njima daleke elite. Nikada više nego u ovo vrijeme kriza, svijet sveučilišta ima obvezu biti središtem racionalnosti te svjetionikom vrijednosti. Ljudi sveučilišta trebaju izaći izvan svojih zidova, nastojeći razumjeti konkretne društvene prijetnje i tražiti rješenja koja će omogućiti ljudima da se, svakog običnog dana, manje boje. 

Novi bolji svijet počiva na prihvaćanju da su obrazovanje i istraživanje ključ, ali i da nema alternative  uključivanju sviju u traganje za rješenjima. Različita mišljenja nisu prepreka već prilika. Ne htjeti čuti onoga s kim se ne slažem neće promijeniti ničije mišljenje, već će ga produbiti i zaoštriti. Društvene polarizacije nisu posljedica različitih mišljenja, već nevoljnosti da se čuju drugačija mišljenja. Upravo zato nam treba mudrost koju samo svijet kritičkog mišljenja i znanosti može donijeti. Uživamo jedinstveni prostor autonomije i slobode koji nam daje snagu i prostor djelovanja. Nema opravdanja za povlačenje.

Na početku nove akademske godine želim poslati poruku ohrabrenja i poticaja. Nema ničega što nas na Sveučilištu u Rijeci može spriječiti u konkretnom oplemenjivanju naše radoznalosti, znanstvene poniznosti i intelektualne odgovornosti. Naši rezultati i internacionalno uvažavanje čine nas svakog dana sve spremnijima za sve veće iskorake. 

Semper magis  

Snježana Prijić Samaržija

Skip to content