KATEGORIJE

Nenad Ban novi član Američke akademije umjetnosti i znanosti

26.04.2024. / vijesti / znanstvenici

Američka akademija umjetnosti i znanosti od ove je godine bogatija za 250 vrsnih individualaca iz cijeloga svijeta, kojima se članstvom u AAAS-u odaje priznanje za njihova zapažena postignuća u akademskoj zajednici, industriji, politici, istraživanju i znanosti. Popis novoizabranih članova Akademije objavili su njezin predsjednik David W. Oxtoby i predsjednik Upravnog odbora Goodwin H. Liu, a na popisu se našao i ugledni hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Nenad Ban, inače član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci.

Članovi se biraju u 31 sekciji raspoređenoj u pet razreda (1. matematičke i fizičke znanosti, 2. biološke znanosti, 3. društvene i bihevioralne znanosti, 4. humanističke znanosti i umjetnost, 5. vodstvo, politika i komunikacije), a profesor Ban izabran je u razredu bioloških znanosti. Profesora Bana nominirale su dvije osobe: jedna iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi i druga iz Memorijalnog centra Sloan Kettering za liječenje i istraživanje raka u New Yorku.

„Uz široku lepezu članova izabranih ove godine nastavljamo širiti predanost izvrsnosti i širokoj stručnosti koju su uspostavili naši osnivači”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Goodwin Liu, pomoćni sudac Vrhovnog suda Kalifornije. „Čast izbora dolazi s pozivom novim članovima da se ponovno posvete općem dobru unaprjeđujući nestranački, interdisciplinarni rad Akademije u umjetnosti, demokraciji, obrazovanju, globalnim poslovima i znanosti.”

Biti član Američke akademije umjetnosti i znanosti veliki je profesionalni uspjeh, pogotovo jer Akademija – osnovana davne 1780. u jeku revolucije – okuplja samo uglednike iz SAD-a i drugih svjetskih država. Tomu u prilog ide i činjenica da su se među novoizabranim članovima ove godine našli i izvršni direktor Applea Tim Cook, glumac George Clooney, izvršna direktorica General Motorsa Mary T. Barra i mnogi drugi, a u Akademijinu prestižnom društvu od ranije se nalaze Ivan Đikić i Miroslav Radman.

Prof. dr. sc. Nenad Ban od 2000. godine vodi istraživačku grupu na Institutu za molekularnu biologiju i biofiziku Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH Zürich), gdje je od 2007. redoviti profesor strukturne molekularne biologije. Prije tri godine primljen je i u američku Nacionalnu akademiju znanosti, a član je i Njemačke akademije znanosti, dok je u našem HAZU-u dopisni član.

Svečano primanje novih članova u Akademiju održat će se rujnu u Bostonu, odnosno Cambridgeu u državi Massachusetts.

Sveučilište u Rijeci iskreno čestita profesoru Banu želeći mu još puno profesionalnih uspjeha i zasluženih priznanja poput ovoga!

Skip to content