KATEGORIJE

Neznanje je neprihvatljivo!

21.05.2019. / vijesti / o sveučilištu

”Pitanja o budućnosti obrazovanja je mnogo i ta pitanja svakako treba postavljati, no jedno je jasno: neznanje je neprihvatljivo!”, poručila je danas u Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na 2. dijelu 46. Diesa Academicusa – dodjeli akademskih priznanja.

”Vjerujem da danas ima smisla govoriti o budućnosti obrazovanja, jer se pred nas postavljaju brojna pitanja i nedoumice. Potrebe tržišta rada mijenjaju se toliko brzo, da ih obrazovni sustav teško prati. Realni sektor često mnogo više zanimaju znanja i vještine, od formalne fakultetske diplome. Europa danas bilježi veliko osipanje studenata, jer mnogi već za vrijeme studija zarone u tržište rada i prekidaju s formalnim obrazovanjem. Mnoge veće kompanije  sve češće razmišljaju o uvođenju vlastitih kampusa i edukacijskih sustava, kako bi ljude educirali baš za ono za što im trebaju. Vjerujem da je korisno danas pitati se kakvo nam obrazovanje treba u budućnosti? Je li to samo primijenjeno znanje ili sofisticirano razumijevanje svijeta? Ili se to dvoje ne mora međusobno isključivati? Pitanja je mnogo, ali jedno je jasno: neznanje je neprihvatljivo! Neznanje ponovno cvijeta, zanemaruju se dokazi i generiraju laži. Moramo upozoravati da je kriza prosvijećenosti i dublja no što mislimo. Prema neznanju ne smije biti tolerancije, a svi mi koji promičemo obrazovanje moramo inzistirati na tome da znanost, znanje i obrazovanje nemaju alternativu. Vi, koji danas primate ova priznanja, podsjećate nas da je izvrsnost kumulativna vrlina temeljena na stalnom radu i usavršavanju. Vi ste naši uzori; čestitam vam i zahvaljujem!”, poručila je rektorica.

U drugom dijelu proslave 46. obljetnice Sveučilišta u Rijeci održana je svečana dodjela akademskih priznanja – dodjela potvrdnica redovitim profesoricama i profesorima koji su tijekom 2018. godini bili izabrani u trajna znanstveno-nastavna ili umjetničko-nastavna zvanja redovitih profesora Sveučilišta u Rijeci.

Svečano su uručene i Nagrade za nastavnu izvrsnost onim nastavnicima čiju su kvalitetu i posvećenost u nastavi prepoznali i sami student kroz studentske evaluacije, one koji sa studentima rade i izvan nastave na raznim projektima i na znanstvenim i stručnim radovima, onima koji sustavno unaprjeđuju nastavne materijale izradom publikacija i korištenjem alata e-učenja te kontinuirano unaprjeđuju svoje nastavničke kompetencije.

Sastavnice Sveučilišta u skladu su s utvrđenim kriterijima, a poštujući svoje specifičnosti, su u 2018./2019. akademskoj godini predložile kandidate za dodjelu nagrade za doprinos nastavnom radu sa i to: jednog djelatnika u znanstveno-nastavnom ili umjetničko-nastavnom zvanju docenta ili više te jednog djelatnika u nastavnom ili suradničkom zvanju.

Po završetku svečanosti rektorica je zahvalila svima na sudjelovanju, kako u ovom, tako i u ostalim događanjima protekloga i ovoga tjedna te pozvala sve na preostala dva događanja u sklopu Dana UNIR: predstavljanje monografije o professorima emeritusima i promociju doktora znanosti.

Popis redovitih profesora

Popis nagrađenih za nastavnu izvrsnost

Skip to content