KATEGORIJE

Nj. E. Madunic o društveno odgovornom poslovanju

14.05.2019. / vijesti / međ. suradnja

Veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Diana Helen Madunic održala je u ponedjeljak, 13. svibnja predavanje pod nazivom „Važnost društveno odgovornog poslovanja i socijalnog poduzetništva – globalna iskustva”. Predavanje je održano u ”Akvariju” na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Veleposlanica Madunic stigla je u pratnji počasnog konzula švedskog konzulata u Rijeci g. Milorada Stanića, a u ime rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržije dočekale su ih prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof. dr. sc. Senka Maćešić i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Iva Tijan.

Veleposlanica Madunic govorila je o društveno odgovornom poslovanju (engl. corporate social responsibility) odnosno održivoj poslovnoj praksi. Takva strategija obuhvaća ljudska prava, okoliš, borbu protiv korupcije, radne uvjete, ali i niz drugih društvenih područja poput jednakosti spolova, etike, raznolikosti itd., a tvrtke trebaju odabrati ona područja koja se uklapaju u njihovo poslovanje.

Budući da je Švedska u tom pogledu primjer dobre prakse, veleposlanica je napomenula da je to rezultat Pravilnika o društveno odgovornom poslovanju, koji je usvojen u švedskom parlamentu, prema kojemu su tvrtke dužne integrirati održivost u svoje poslovanje, analizirati svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrditi rizike održivosti i o njima transparentno izvještavati. Neke od švedskih tvrtki koje provode tu strategiju su IKEA (nude LED-rasvjetu kojom se štedi energija), proizvođač kamiona i autobusa Scania (koriste ekološki pogon dobiven preradom vode iz kanalizacije) i H&M (nastoje smanjiti količinu vode potrebne za proizvodnju odjeće). Upravo će takve „male” promjene postati nezaobilazne u budućnosti, a osim što su etične i sve češće zakonski normirane, one su, kako pokazuju istraživanja, i dugoročno isplative.

Predavanje Nj. E. Madunic održano je u sklopu programa Dana UNIRI, koji su započeli u ponedjeljak, 13., a trajat će do petka, 24. svibnja 2019. Najve događanja Dana UNIRI možete pratiti na mrežnim stranicama Sveučilišta pod rubrikom ”Događanja”.

Skip to content