KATEGORIJE

No Borders Orchestra ponovno s nama

22.08.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

No Borders Orchestra nastupa 28. kolovoza 2022., u 20.30 u Exportu. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar u kojem sviraju izvrsni profesionalni glazbenici iz svih zemalja zapadnog Balkana. Nastao je iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije. Ovaj projekt počiva na glazbi i društvu. Svi nastupi No Borders Orchestra uspješno povezuju glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom sviješću o društvu. Osnovani su 2012. godine u Beogradu i Berlinu, kao nevladina organizacija čiji je cilj iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu suradnju te predstavljaju platformu za nadilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti na prostoru zapadnog Balkana i šire. Osnivač i umjetnički direktor No Borders Orchestra je Premil Petrović.

Embracing Vulnerability Tour / Balkan Season 2022
“The wound is the place where the light enters you” 

Nakon vrlo uspješne turneje No Return to Normality iz 2021., u kojoj su pozvali ljude da razmišljaju o životu nakon pandemije i ukazali na potrebu za transformacijom – suštinskom revizijom društvenih ciljeva, uvjerenja i vrijednosti – ove godine No Borders Orchestra kreirali su turneju koja će istraživati centralnu temu ranjivosti. U Rijeku tako ove godine dolaze u sklopu turneje Embracing Vulnerability.

Pojašnjavajući na što žele skrenuti pažnju publike, oni navode:
– Globalna pandemija ostavila je svijet u uzdrmanom i ranjivom stanju. Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize, dogodio se još jedan razoran i nezamisliv događaj – rat u Ukrajini. Važno je da svi shvatimo gdje smo upravo sada i da smognemo hrabrosti suočiti se s našim trenutnim društvenim, fizičkim, ekonomskim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima. Ranjivost je “nesigurnost, rizik i emocionalna izloženost”. To je nestabilan osjećaj koji imamo kada izađemo iz svoje zone udobnosti ili izgubimo kontrolu.

Ovom turnejom No Borders Orchestra predlažu da ne negiramo svoju trenutnu situaciju, ne bježimo, ne budemo žrtve, već nas pozivaju da ovu krizu vidimo kao priliku za promjenu, otvorimo se i duboko preobrazimo svoj način života.

– Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje. Izborom hrabrosti i ranjivosti otvaramo se za ljubav, radost, povezivanje i približavamo se ispunjenom životu. 

Inspiraciju za naslov ovogodišnje turneje No Borders Orchestra pronašli su u poznatoj pjesmi Sufi učitelja i filozofa Rumija:

“I said: what about my eyes?
He said: Keep them on the road.
I said: What about my passion?
He said: Keep it burning.
I said: What about my heart?
He said: Tell me what you hold inside it?
I said: Pain and sorrow.
He said: Stay with it. The wound is the place where the Light enters you.”

Program:

Publika koja u nedjelju, 28.8.2022., dođe u Export imat će prilike prisustvovati vrhunskim izvedbama, a na programu su sljedeća djela:

Johann Sebastian Bach: O Haupt Voll Blut und Wunden
Davor Branimir Vincze: The Wound is the Place where the Light enters You
Movement I: In my dreams I’m dying all the time
Isidora Zebeljan: Deserted Village
Steve Reich: Different Trains – Europe During the War
Movement II: Suture hors-temps
Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten
Movement III: Der Prozess
Franz Schubert: String Quintet in C major, D. 956 – Adagio
Gustav Mahler: Adagietto
Movement IV: Mì alma (stuck in a loop)
Edward Elgar: Nimrod
Movement VLux ex Tenebris

Projekt su podržali: Grad Rijeka, Sigrid Rausing Trust, European Fund for the Balkans, Regional Cooperation Council i Slovenska ambasada u Hrvatskoj.
Partneri: Sveučiliište u Rijeci, Centar za napredne studije.

Skip to content