KATEGORIJE

Noć istraživača ove subote od 17 h!

29.09.2022. / vijesti / znanstvenici

Europska noć istraživača – edicija 2022. bit će održana u subotu, 1. listopada 2022. od 17 do 22 sata na Delti u prostorima bivšeg Exportdrva, najavljeno je danas, 28. rujna na konferenciji za medije, održanoj na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Zadržavanje dječje radoznalosti i u odrasloj dobi, potreba za istraživanjem svijeta oko sebe, čovjeku je potpuno prirodna, a često se u obrazovnom sustavu suspendira… Želimo pokazati da ne mora biti tako… Sveučilište u Rijeci konstantno radi na popularizaciji znanosti pa smo tako čak i tijekom pandemije održavali online Festival znanosti u Rijeci. Noć istraživača odmah smo prihvatili te se i ona svake godine održavala do pandemije. Želimo približiti znanost i istraživački rad svima onima koji nisu znanstvenici; primarno mlađim generacijama. Posjetitelji Noći istraživača moći će sudjelovati u tzv. hands on pokusima, odnosno sami na trenutak ući u kožu znanstvenika. Ovogodišnja manifestacija, kao i ona iduće godine, bit će održana u sklopu projekta Blue Connect, konzorcija ‘jadranskih hrvatskih sveučilišta i instituta. Također STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rrijeci, predstavit će se kao partner. Pozivam građanstvo Rijeke i okolice da se u subotu pridruži Noći istraživača u bivšem Exportdrvu, rekla je prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Za znanstvenike je ova manifestacija važna prilika da pokažu značaj znanosti i da predstave svoj posao i utjecaj znanstvenih istraživanja na društvo. Posao znanstvenika nije nipošto dosadan; naprotiv, on je zanimljiv kreativan nepredvidljiv i većina znanstvenika uživa u svojem poslu. Vjerujem da je to nešto što treba pokazati i prenijeti, prije svega mladima. matematika, kojom se bavim, često je percipirana kao nešto teško i dosadno, čak i nepotrebno; dakako, potpuno je suprotno – pokazat ćemo da je matematika zabavna! Pozivam roditelje da dovedu svoju djecu na Noć istraživača u petak, istaknula je izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku, voditeljica jedne od postaja, koje će biti izložene na Noći istraživača te dodala kako će u listopadu, u sklopu programa koji Sveučilište provodi u Sveučilišnom edukacijskom centru – Palači Moise u Cresu biti održana Mini Noć istraživača, kojima se se i građanima Cresko-lošinjskog arhipelaga približiti znanstvena istraživanja i rad znanstvenika.

Konferenciju je zaključila Lea Perinić, voditeljica Centra za inovacijske inicijative Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije te podsjetila javnost na bogat program koji svih očekuje u subotu.

PROGRAM u Rijeci, po istraživačkim postajama:

ODJEL ZA BIOTEHNOLOGIJU  
Naziv aktivnosti: Kemija boje i svjetlosti 
Voditeljica: izv. prof. dr. sc. Nela Maletesti
Opis aktivnosti: Svjetlost je mnogima dobro poznata pojava, kao i činjenica da neke tvari i predmeti svijetle u mraku, kao i neke životinje, primjerice krijesnica i organizmi u moru. Otpuštanje svjetlosti, nakon što je primljena energija koja isto može biti svjetlosna, naziva se luminiscencijom, a posebno je zanimljiva fluorescencija koju možemo naći u svakodnevnom životu, a koristimo je i u medicini, primjerice u dijagnostici raka. 
Svjetlost je važna i za naš doživljaj različitih boja, a njen spektar možemo vidjeti kad uočimo dugu. Na Noći istraživača ćemo vam pokazati kako jednu boju razdvojiti na više njih uz pokus tankoslojne kromatografije, pokazat ćemo vam pod ultraljubičastom lampom i objasniti koje su to fluorescentne boje u markerima, koje u omiljenim pićima, šumećim tabletama sa vitaminima i koje se koriste u forenzici te kako nastaju one u svjetlosnim štapićima i slično. Moći ćete dosta toga i sami isprobati te napraviti crteže koji postaju još čarobniji po našom lampom.  
Nastojat ćemo vam odgovoriti na pitanja kao što su: Što je spektar elektromagnetskog zračenja, od kojih se valnih duljina sastoji i kako se može povezati sa bojama koje vidimo? Kako dolazi do emisije svjetlosti i koji su to procesi? Reći ćemo vam i ponešto o onome čime se bavimo kao znanstvenici – istraživanju i dobivanju boja koje nakon osvjetljavanja prenose tu energiju na molekule kisika koji tada postaje vrlo reaktivan i može se koristiti za uništavanje različitih patogenih mikroba i tumorskih stanica.

ODJEL ZA BIOTEHNOLOGIJU  
Naziv aktivnosti: Vinska mušica za velike i male
Voditeljica: izv. prof.dr.sc. Rozi Andretić Waldowski
Opis aktivnosti: Razumijevanju načina na koji funkcionira ljudski mozak uvelike je pridonijela vinska mušica koju znanstvenici intenzivno proučavaju već više od sto godina. Iako naoko sitni i nebitni kukci, mušice s ljudima dijele veliku genetsku sličnost te se često koriste kao laboratorijski modelni organizmi. To omogućava primjenu rezultata istraživanja na mušicama iz područja genetike i fiziologije u svrhu otkrivanja čimbenika koje uzrokuju bolesti kod ljudi. Tijekom Noći istraživača upoznat će se svi uzrasti s važnosti vinskih mušica u znanstvenim istraživanjima. Na zabavan način, kroz kvizove i igre, biti će prezentirana osnovna znanja o mušicama i kukcima općenito. Srednjoškolci i odrasli saznat će više o genetskoj sličnosti između mušica i ljudi te korištenju mušice za istraživanje psihijatrijskih poremećaja.

ODJEL ZA BIOTEHNOLOGIJU  
Naziv aktivnosti: Biomedicinske znanosti na superračunalu: granica između života i smrti, nastanak bolesti, i razvoj lijekova
Voditelj: doc. dr. sc. Željko Svedružić
Opis aktivnosti: Nobelova nagrada je tri puta u posljednjih 25 godina dodijeljena računalnim kemičarima. Računalna biokemija otvara novo doba u medicini, farmakologiji i biotehnologiji. Anatomija, fiziologija, farmakologija postaju molekularne znanosti, što znatno ubrzava, i pojeftinjuje, rane dijagnoze bolesti i razvoj novih lijekova. Na Sveučilištu u Rijeci koristimo superračunalo da bi pokazali kako naše zdravlje i naš život, ovise o usklađenom djelovanju više tisuća molekula u našem tijelu. Naši izračuni prikazuju kako se molekule u našem tijelu udružuju u velike molekularne skupine. Promjene u radu molekularnih skupina kontroliraju naše zdravlje, nastanak bolesti, i rad lijekova. Zanima vas kako rade molekule u našem tijelu, kako rade lijekovi, i kako rade superračunala? Odgovore na ta pitanja naći ćete na ovoj postaji.

ODJEL ZA BIOTEHNOLOGIJU  
Naziv aktivnosti: Provirimo zajedno u unutrašnjost čovjeka
Voditeljice: izv. prof. dr. sc. Ivana Munitić i doc. dr. sc. Željka Minić
Opis aktivnosti: Fiziologija proučava funkcioniranje ljudskog tijela. Ono možemo gledati na više razina, počevši od cijelog organizma, preko pojedinačnih organa pa sve do njihove stanične i molekularne razine. U predloženoj radionici ćemo kroz igru prikazati integrativnu prirodu ljudskog tijela i njegove glavne funkcije. Naglasak će biti na suradnji između organa i organskih sustava koji zajedno rade na održavanju našeg zdravlja. Posebno ćemo istaknuti dva organska sustava koja nadgledaju sve ostale: živčani sustav, u kojem je naš mozak možda naizgled glavna zvijezda, i imunosni sustav, s cijelom vojskom stanica zaduženih za zaštitu našeg tijela od patogena i drugih prijetnji. Jeste li ikada razmišljali o tome zašto vam se noge pokreću i tko im to nalaže? Ovdje ćemo odgovoriti na to i mnoga druga pitanja promatrajući strukturu i funkciju mozga, najzagonetnijeg organa u našem tijelu, koji se sastoji od milijardi specijaliziranih stanica zvanih neuroni. Neuroni su odgovorni za orkestriranje nekih od najsofisticiranijih funkcija ikada viđenih na zemlji! A što je s našim imunosnim sustavom? Jeste li znali da bi bez imunosnog sustava vaše tijelo bio pod neprestanom opsadom sićušnih mikroorganizama koje ne možete vidjeti ni golim okom? Imunosni sustav u svojoj velikoj raznolikosti se ne samo bori protiv ovih opasnih stvorenja, već nas i održava zdravima nadgledajući sve naše organe, uključujući i mozak.

FILOZOFSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Jezične tehnologije i digitalna humanistika
Voditelj: doc. dr. sc. Benedikt Perak 
Opis aktivnosti: Centar za jezična istraživanja i suradnički Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti bave se razvojem jezičnih tehnologija i digitalizacijom humanističkih i kulturnih fenomena. Za potrebe programa Noć istraživača istraživači će prezentirati programe i interaktivne aplikacije jezičnih tehnologija te reprezentacije kulturnih repozitorija koji nastaju u aktivnostima vezanima uz Centar i Laboratorij, uključujući izradu razgovornih asistenata, 3D reprezentacije pojmovnih mreža, mapiranje spomeničke baštine, reprezentacije istarske glazbene baštine, književno-kulturne komunikacije Frankopana. Posjetitelji manifestacije moći će porazgovarati s razvojnom inačicom razgovornog agenta FFRIcko namijenjenog za asistenciju studentima na Filozofskom fakultetu, te dobiti stručna objašnjenja vezana uz suvremene metode i procese razvoja prirodne obrade jezika.

FAKULTET INFORMATIKE I DIGITALNIH TEHNOLOGIJA
Naziv aktivnosti: Znanost u oblacima
Voditelj: doc. dr. sc. Vedran Miletić
Opis aktivnosti: Aktivnost Grupe za aplikacije i usluge na eksaskalarnoj istraživačkoj infrastrukturi na Noći istraživača će uključivati tri različite podaktivnosti koje daju uvid u računalnu infrastrukturu budućih pametnih gradova. Prvo će se koristiti posebno pripremljeni plakati za ovaj događaj kako bi se predstavila grupa i istraživačke aktivnosti u pravcu poboljšanja energetske učinkovitosti znanstvenog softvera koji radi na superračunalima i u oblacima. Nakon toga upotrijebit će se kombinacija postojećih audiovizualnih sadržaja dostupnih na internetu kako bi se utvrdilo koji su podatkovni centri u kojima se nalaze ova superračunala i oblaci, gdje se nalaze, kako su smješteni, koja se rješenja za hlađenje koriste i koji se napori poduzimaju kako bi se oni napravili “zelenijima”, odnosno energetski učinkovitijima. Na kraju, imate priliku osmisliti specifičnu igru koristeći jednostavan fizički objekt (kartonske kutije, papir, drvo itd.) koji ilustrira složenost zakazivanja poslova na superračunalima i u oblacima.

FAKULTET ZA MENAŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
Naziv aktivnosti: Kako ugljikom gazimo Zemlju?
Voditelj: doc. dr. sc. Hrvoje Grofelnik
Opis aktivnosti: Carbon footprint ili ugljikov otisak je znanstveni, ali istovremeno intuitivan alat za mjerenje ljudskog utjecaja na okoliš. Ljudska civilizacija je dokazano jedan od bitnijih čimbenika promjena okoliša među kojima su u današnjem fokusu interesa upravo klimatske promjene. Ekonomski najznačajnija djelatnost danas u Hrvatskoj, a to je turizam, značajno utječe na okoliš ispuštanjem CO2 odnosno svakodnevno stvara svoj turistički ugljikov otisak. Teško je zamisliti današnji turizam bez međunarodnih putovanja, bez luksuznih smještajnih objekata koje grijemo/hladimo, bez zabavnih parkova… Mjerenjem ugljikova otiska u djelatnostima dobivaju se brojke koje govore o današnjem utjecaju na okoliš, ali upućuju i gdje je moguće određenim promjenama najefikasnije taj utjecaj smanjiti. Kako bi se posjetiteljima dodatno osvijestio i približio njihov utjecaj na okoliš tijekom „Noći istraživača 2022.“ nudit se uz pomoć interaktivnih online aplikacija mjerenje otiska i davanje konkretne preporuke za smanjivanje njihovog osobnog ugljikovog otiska.

FAKULTET ZA MENAŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
Naziv aktivnosti: Turizam na vagi: Mjerenje percipiranih učinaka razvoja turizma u lokalnim zajednicama
Voditeljica: doc. dr. sc. Jelena Đurkin Badurina
Opis aktivnosti: Razvoj turizma povezan je s velikim brojem kompleksnih izravnih i neizravnih učinaka koji mogu biti pozitivni i negativni. Iako su ekonomske koristi koje donosi turizam često u prvom planu razgovora o turizmu, potrebno je imati na umu i mogućnost pojave potencijalno negativnog ekonomskog utjecaja, kao i pažljivo proučiti povezane pozitivne i negativne socio-kulturne i okolišne učinke koji nastaju turističkom aktivnošću u specifičnoj lokalnoj zajednici. Bez jasne slike svih postojećih i potencijalnih učinaka, nije moguće planirati dugoročno održivi turistički razvoj. Cilj predmetne aktivnosti u sklopu Noći istraživača jest osvijestiti širu javnost o kompleksnosti pozitivnih i negativnih učinaka turizma na lokalne zajednice kao cjeline, ali i individualnu kvalitetu života pojedinca. U sklopu znanstvene postaje biti će predstavljene osnovne informacije i rezultati provedenih istraživanja, a posjetitelji će imati priliku i sami sudjelovati u pojednostavljenom mjerenju vlastite percepcije utjecaja turizma i otkriti kojoj „skupini“ pripadaju ovisno o svojim stavovima.

MEDICINSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Protutijela u borbi protiv tumora
Voditelj: doc. dr. sc. Paola Kučan Brlić
Opis aktivnosti: Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci već se dugi niz godina bavi proizvodnjom, karakterizacijom i testiranjem protutijela kao alata u borbi protiv tumora. Kako bi približili protutijela, njihovu ulogu u borbi protiv tumora kao i ulogu znanstvenika u borbi protiv tumora, u „Noći istraživača 2022“ prezentirat će se i podijeliti niz edukativnih materijala u obliku slikovnica namijenjenih različitim dobnim skupinama. Pritom će se pokriti teme „Što su protutijela?“, „Što je rak?“ i „Što rade znanstvenici (u borbi protiv raka)?“. Uz to, posjetiteljima manifestacije pokazat će se dio opreme koju koriste znanstvenici, a moći će i sami „vidjeti“ kako protutijela rade kroz mikroskopiranje tumorskih stanica. Posjetitelji mlađeg uzrasta moći će napraviti vlastiti Lego model protutijela kojim će potom „tražiti“ tumorske stanice.

FAKULTET ZA FIZIKU
Naziv aktivnosti: Blijedoplava točka
Voditeljica: doc. dr. sc. Marina Manganaro
Opis aktivnosti: Poznata slika našeg planeta, snimljena svemirskom sondom Voyager 1, prikazuje blijedoplavu točku. Carl Sagan je o tome rekao da “S ove velike udaljenosti, Zemlja možda i ne izgleda posebno zanimljivo. Ali za nas je drugačija. Ponovno razmislite o toj točki. To je ovdje. To je dom. To smo mi. Na njoj, svi koje ste ikad voljeli, svi koje poznajete, svi za koje se ikada čuli, svako ljudsko biće koje je bilo, proživjelo je svoje živote… na trunci prašine u zraci svjetlosti.” Voda koja prekriva naš planet i atmosfera oko njega čine ga tako plavim i drugačijim od ostalih. Uvjeti pod kojima je naš planet postao pogodan za život vrlo su posebni! Zajedno sa istraživačima i studentima Fizičkog fakulteta, sudionici Noći Istraživača istražit će i učiti o razlikama između planeta Sunčevog sustava i po čemu je naša Zemlja jedinstvena i pogodna za život. Cilj je naučiti više o našem planetu i vidjeti koliko nam informacijska znanost može dati o tome.

FAKULTET ZA FIZIKU
Naziv aktivnosti: Čudesni život vode
Voditeljica: doc. dr. sc. Diana Mance
Opis aktivnosti: Voda je osnova života i zato se stanovništvo koncentrira u blizini izvora pitke vode. Za održivo korištenje vode potrebno je odgovoriti na pitanja kao što su: Koje je porijeklo vode na izvorima? Koliko dugo se voda zadržava u podzemlju? Kolike su zalihe vode u podzemlju? Koliko su izvorišta osjetljiva na potencijalna zagađenja? Da bi se došlo do odgovora na ta pitanja, potrebno je poznavati „život vode“ odnosno, različite dijelove kružnog toka vode, a posebno njezin „tajni život“ u podzemlju. S čudesnim životom vode posjetitelji će se upoznati kroz interaktivni model vodonosnika koji uključuje kompleksne stijenske krške formacije i različite teksture tla. Posebna pozornost bit će posvećena prezentaciji širenja zagađenja kroz podzemlje, a koje može nastati kao posljedica antropogenih aktivnosti. U aktivnostima će sudjelovati i studenti diplomskog smjera Fizika i znanost o okolišu, koji će sa zainteresiranim posjetiteljima raditi na jednostavnijim modelima kružnog toka vode u prirodi.

FAKULTET ZA FIZIKU
Naziv aktivnosti: Pogled u nanosvijet
Voditeljica: izv. prof. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac
Opis aktivnosti: Fakultet za fiziku, zajedno s Centrom za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, dijeli šest vrhunski opremljenih laboratorija. U “Noći istraživača 2022” predstavit će se pretražni elektronski mikroskop (SEM – Scanning Electron Microscope), uređaj koji radi na principu skeniranja površine uzorka precizno fokusiranim snopom elektrona. Dođite i doznajte po čemu je ovaj mikroskop poseban. Koliko je maksimalno povećanje koje se njime može postići i zašto? Poigrajte se s u igrama prepoznavanja predmeta iz svakodnevnog života kada ih se promatra elektronskim mikroskopom. Pogledajte kako različite stvari iz okoline izgledaju kada ih se poveća desetke tisuća puta i uvjerite se da znanost i umjetnost imaju mnogo toga zajedničkog. No prije toga, prošećite po prostoru Exportdrva i pogledajte našu izložbu SEM fotografija „Pogled u nanosvijet“.

FAKULTET ZA MATEMATIKU
Naziv aktivnosti: Matematika izvan učionice
Voditeljica: izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković
Opis aktivnosti: U okviru Noći istraživača 2022. godine prezentirat će se aktivnosti koje su povezena sa znanstvenim istraživanjima u područjima matematike, a koje imaju značajne primjene u svakodnevnom životu, s posebnim naglaskom na primjene diskretne matematike i optimizaciju. Tijekom Noći istraživača prezentirati će se neke primjene matematike u svakodnevnici, opisat će se matematiku u pozadini nekih stvari i pojava koje nas okružuju te prikazati kako nam matematika može pomoći da živimo bolje. Na postaji će se koristiti virtualna stvarnost, animacije, simulacije, edukacijski roboti, 3D printer i 3D printani rekviziti, igre, potraga za blago.

POMORSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Inovativne prometne tehnologije za pametne gradove
Voditelj: Tomislav Krljan, mag. ing. traff.
Opis aktivnosti: Činjenica jest da se 90% pogrešaka u prometu događa zbog ljudskog utjecaja i nemogućnost utvrđivanja vremena kada će se one dogoditi dovode do potrebe da se pri upravljanju prometnim sustavom sve više oslanjamo na sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji koji mogu pravovremeno identificirati pojavu nestandardne prometne situacije. Cilj aktivnosti je demonstrirati i upoznati zainteresirane posjetitelje sa suvremenom opremom, kao što su bespilotne letjelice, približiti im teorijske i praktične osnove njihove primjene u prometu te omogućiti upravljanje letjelicom koristeći virtualni simulator letenja. Također će se predstaviti i mogućnosti integracije bespilotne letjelice s LiDAR uređajem, termalnom kamerom i uređajem za detekciju promjena koncentracija ispušnih plinova u zraku te upoznati javnost s mogućnostima računalne analize prikupljenih podataka.

POMORSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Da bi more bilo čisto
Voditelj: dr. sc. Vladimir Pelić
Opis aktivnosti: Onečišćenje mora, rijeka i jezera uljima iz bilo kojeg izvora nastoji se spriječiti ili barem ograničiti na najmanju moguću mjeru. Kako bi more ostalo čisto potrebno je prije ispuštanja vode (mora) s brodova i drugih plovnih objekata, kao i iz drugih izvora u blizini obalnog područja odvojiti (separirati) ulje od vode, za odvajanje ulja od vode koristi se posebni uređaj – gravitacijski separator, koji se na brodu uobičajeno naziva separator kaljuže. Kroz aktivnost popularizacije znanosti “DA BI MORE BILO ČISTO” ukazuje se široj javnosti na problem onečišćenja mora, rijeka i jezera uljima koja u otpadne vode dospijevaju s brodova, raznih plovila ili drugih izvora onečišćenja. Princip rada jednostavnog gravitacijskog separatora objašnjava se pomoću 3D računalnog modela i funkcionalnog modela gravitacijskog separatora. Modeli separatora namijenjeni su edukaciji, dok atraktivnosti modela doprinose prozirni materijali („acrylic“ ili „plexiglas“) koji omogućuju kontinuirano praćenje procesa odvajanja (separacije) ulja od vode.

POMORSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Akvaigra
Voditeljica: dr. sc. Jasmina Jelčić Čolakovac
Opis aktivnosti: Terminološki aspekti i prijevodne metode kod upotrebe stranih jezika u struci uvijek su u fokusu jezičnih istraživanja Katedre za strane jezike Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nastoji se upozoriti i na lažne prijevodne parove i polisemiju, kao i odgovoriti na nadasve zanimljiva pitanja poput sljedećih: Jesu li mouth zbilja ‘usta’ u pomorskom engleskom? Što vukovi i psi zbilja rade na brodu? Jedna od najvažnijih tema kojom se tim bavi je naravno i zaštita voda i morskog okoliša, te je cilj aktivnosti približiti šarolikost vokabulara koji se koristi upravo u opisivanju djelatnosti zaštite vodenih staništa. Aktivnost je osmišljena na način da kroz metodu igrifikacije približi mladim posjetiteljima ciljanu terminologiju na engleskom jeziku. Na taj će se način kroz imitaciju igre pamćenja (eng. memory game) posjetiteljima prikazati 18 prijevodnih parova (ukupno 36 kartica s riječima i/ili slikama) koje je potrebno točno upariti. Cilj aktivnosti je uključiti posjetitelje manifestacije u znanstvena nastojanja usmjerena prema očuvanju morskoga svijeta i to kroz širenje znanja o terminologiji koja je usko vezana uz spomenutu temu.

PRAVNI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore?
Voditeljica: prof. dr. sc. Ivana Kunda
Opis aktivnosti: Hrana je jedan od najvažnijih proizvoda i koristi se svakodnevno, ona može jako utjecati na zdravlje, stoga je važno razviti svijest o tomu što se unosi u organizam pojedinim proizvodom, a posebno prerađenom hranom koja je sve zastupljenija. Propisima o hrani želi se osigurati zaštita zdravlja ljudi i interesa potrošača u vezi s hranom. Proizvođači stoga moraju jasno deklarirati sastojke proizvoda i njegovu nutritivnu vrijednost. Budući da se proizvođači hrane natječu s drugim proizvođačima, žele privući da se kupi i konzumira upravo njihov proizvod. Znanstvenici su utvrdili da se ponajviše oglašava hrana s visokim udjelom masnoća i šećera. Također su ukazali na velike probleme oglašavanja hrane usmjerenog na djecu jer što je dijete mlađe teže razlikuje oglašavani sadržaj od ostalog sadržaja u medijima i jednako tako teško kritički ocjenjuje istinitost poruka u oglasima. Osim toga, posebno su zabrinjavajuće prakse neistinitog ili prikrivenog oglašavanja koje su zabranjene propisima, no usprkos tomu katkad se susrećemo s njima. Stoga dođite u „sudnicu“ i saznajte koje se opasnosti mogu kriti iza privlačnih poruka proizvođača hrane!  

TEHNIČKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža?
Voditelj: doc. dr. sc. Rene Prenc
Opis aktivnosti: U današnje vrijeme je gotovo nemoguće zamisliti život bez električne energije. Žarulje, računala, televizije, veš mašine, a odnedavno i električni automobili, predstavljaju samo mali dio potrošača za čiji je rad neophodna električna struja. S obzirom da je struja najskuplja kada je nema, cilj je osmisliti pouzdan i efikasan koncept zaštite kojim će se povećati pouzdanost njene isporuke krajnjim potrošačima. Glavni cilj ove aktivnosti, koju će predstaviti doc. dr. sc. Rene Prenc i Michele Rojnić, bit će u jednostavnim crtama opisati proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije. Zatim će, putem multimedijalnih prezentacija, biti prikazani tipični kvarovi u distribucijskim mrežama. Posjetitelji će na taj način vidjeti koliko su zapravo električni kvarovi u mrežama opasni, te kako se u ponekim slučajevima snažna zagrijavanja opreme i iskrenje mogu brzo pretvoriti u eksploziju. Uz to će se pokazati osnovna oprema za zaštitu mreža, tzv. numerički relej, i prikazat će se postupak njegovog ispitivanja.

TEHNIČKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Mehatronika za pametne gradove i robote
Voditelj: prof. dr. sc. Saša Zelenika
Opis aktivnosti: Znanstveno-nastavni rad istraživačke skupine Laboratorija za precizno inženjerstvo Tehničkog fakulteta i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci, obuhvaća široki spektar tehničkih i prirodnih znanosti. U svojem radu ova istraživačka skupina razvija različite mehatroničke sustave kao što su to uređaji za prikupljanje i pretvorbu niskorazinske energije iz okoliša, koji predstavljaju ključne elemente razvoja autonomnih senzora u nosivim tehnologijama, automobilskoj industriji i sl. Također, skupina razvija i različite robotske sustave od kojih se posebno ističu oni koji se koriste za pomoć pri rehabilitaciji pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar. U sklopu Noći istraživača će se šira javnost moći upoznati s navedenim aktivnostima i naprednim tehnološkim rješenjima koja se razvijaju u ovom riječkom laboratoriju a posebno kako prikupljati energiju okoline i njome napajati male uređaje i senzore, kako konstruirati robotske sustave za rehabilitaciju te koja je uloga mikrokontrolera, senzora i aktuatora u robotici.

GRAĐEVINSKI FAKULTET
Naziv aktivnosti: Dinamika svuda oko nas
Voditelji: dr. sc. Nina Čeh i izv. prof. dr. sc. Leo Škec
Opis aktivnosti: Potresi, naleti vjetra, vibracije zgrada i mostova te kretanje ljudi samo su neki od svakodnevnih primjera dinamike. Pomoću uređaja poput žiroskopa, zračne trake i platforme za simulaciju potresa, posjetitelji ove postaje na Noći istraživača će vidjeti umanjene primjere dinamičkog ponašanja. Imat će priliku napraviti svoj umanjeni model konstrukcije i testirati njegovu otpornost na potres, kao i dizajnirati prigušivače (uređaje koji smanjuju vibracije u konstrukcijama).

STEPRI znanstveno-tehnologijski park sveučilišta u Rijeci d. o. o.
Naziv aktivnosti: Kako istraživači surađuju sa zajednicom 
Voditeljica: Jana Blažević Marčelja
Opis aktivnosti: Istraživači Sveučilišta u Rijeci raspolažu znanjem, kompetencijama i tehnologijom koju koriste poduzetnici, druge javne institucije i građani. STEP RI će predstaviti neke od uspješnih priča koje su ostvarene na Sveučilištu te će približiti posjetiteljima koncept transfera tehnologije i transfera znanja.

Znanstvenici će u petak predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti svoj rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život!

”Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?”, samo su neke od brojnih tema koje ćemo zajedno istražiti.

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a održat će se u vremenu od 17 do 22 sata u Exportdrvu.

Pridružite nam se u subotu i plovimo, računajmo, dizajnirajmo, liječimo, crtajmo, reciklirajmo,…ISTRAŽUJMO zajedno!

_____________________________________________________________________________________________________________________

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ”Reconnect science with the blue society”, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Horizon Europe (broj ugovora: 101061595), čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine.

Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.

Projekt provode koordinator Sveučilište u Splitu te partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje mora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji. 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Noc-istrazivaca-logotipi-o-financiranju.png
Skip to content