KATEGORIJE

Noći arhitekture: Sarajevo x Rijeka

28.11.2023. / vijesti / zeleni Kampus

U prostorima DeltaLaba (Centra za urbanu tranziciju Sveučilišta u Rijeci) u zgradi ex Ivexa na Delti u petak, 24. studenog 2023. u večernjim je satima održan događaj ”Noći arhitekture: Sarajevo x Rijeka”, u sklopu kojeg je predstavljen projekt ”Žilavi Kampus”. Pozdravnim govorom obratila se rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Projekt ”Žilavi Kampus” predstavili su: doc. Ida Križaj Leko, mag. ing. arch., zamjenica predstojnika DeltaLaba i voditeljica poslijediplomskog specijalističkog studija ”Urbani studiji” Sveučilišta u Rijeci; Gorana Stipeč Brlić, mag. ing. arh., predsjednica Društva arhitekata Rijeke i Filip Pračić, mag. ing. arh., stručni suradnik u DeltaLabu.

Radi se o prostoru na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, koji se uređuje u okviru projekta “Žilavi Kampus” i koji će uz sportske obuhvaćati i druge sadržaje, a realizacija dva nova sportska terena tek je dio onoga što trogodišnje smjernice predviđaju. Sveučilište u Rijeci želi razviti raznovrsnu i stalnu ponudu programa sportske rekreacije za studente i djelatnike, proširiti ponudu programa vježbanja za studente na sastavnicama, povećati broj studenata i zaposlenika koji se rekreativno bave sportom te povećati kapacitete za provedbu rekreativnih programa. Pored zgrade Sveučilišnih odjela izgradit košarkaško igralište, igralište za cageball i amfiteatar – prostora za druženje i učenje. Autori projekta su arhitektonski uredi AO16 i 7111 te dizajneri Marino Krstačić Furić te Ana Tomić.

DeltaLab i organizacija LIFT- Prostorne inicijative iz Sarajeva organizirali su ovaj međunarodni javni program pod nazivom ”Noći arhitekture Sarajevo x Rijeka”. Tematski okvir, a ujedno i završni produkt ovog programa jest ”Tezaurus žilavosti”. Noći arhitekture Sarajevo prepoznatljiv je program grupe LIFT, koji se održava od 2015. godine, a zadnjih godina provodi se u obliku kolaboracije s drugim organizacijama, koja uključuje i gostovanje u drugim gradovima. Dinamičniji i promjenjiv format programa ima za cilj aktiviranje lokalne zajednice u kreiranju i održavanju narativa u arhitekturi, prostornom planiranju i kulturi. Zajednička karakteristika Sarajeva i Rijeke (kao i ostalih sudionika programa) je kontekstualna, stoga sudionici programa dolaze iz gradova čije je naslijeđe definirala bivša Jugoslavija, a sadašnjost im još uvijek definira pojam tranzicije kao stanja kompleksne prostorne i urbane mutacije.

Zanimljiv rad na ”Tezaurusu žilavosti” nastajao je kroz dinamičan format u kojem sudjeluje preko dvadeset sudionika, a koji kombinira kratke prezentacije i debatu dok se pojmovi uživo preslaguju na projekcijskom platnu kao paralelni digitalni performans. Odabir pojma proizlazi iz tematskog okvira programa, planetarnog i/ili lokalnog konteksta suvremenog trenutka, osobnog i grupnog fokusa profesionalnog djelovanja te znanstveno-istraživačkog i/ili stručnog interesa. Nakon prezentacijskog dijela uslijedila je moderirana debata. Koji pojmovi opisuju prostornu i urbanu stvarnost post-jugoslavenskog teritorija? Možemo li, putem našeg dijeljenog regionalnog jezika, stvoriti i zajednički rječnik – ”Tezaurus žilavosti” – suvremene prostorne prakse u doba permanentne krize? To su pitanja na koje Tezaurus žilavosti kao finalni produkt pokušava odgovoriti.

Skip to content