Nova akademska godina

Dragi studenti, 

Na kraju prvog ispitnog ciklusa, a prije odlaska na ljetnu pauzu, dopustite mi da podijelim s vama nekoliko obavijesti. Pristižu mi vaše poruke u kojima iskazujete zabrinutost vezano uz način provedbe nastave u novoj akademskoj godini, u ovisnosti o epidemiološkim mjerama. 

Vjerujem da ovog trenutka nitko ne može s potrebnom sigurnosti predvidjeti daljnji razvoj pandemije uzrokovane koronavirusom COVID-19. U očekivanju uputa Nacionalnog Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva znanosti i obrazovanja, pripremamo se za različite scenarije. Naš je načelni stav da se vidimo na Kampusu i fakultetima ako bude moguće, ali smo spremni za online nastavu ako bude potrebno. 

Upravo zato smo na Senatu usvojili Model izvođenja nastave u ak. god. 2020./2021., a tijekom rujna ćemo provesti i daljnje pripremne aktivnosti vezane uz otvaranje e-kolegija, pripremu e-ispitne literature, jačanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture vezane uz virtualnu nastavu, ali i uz dodatne edukacije za nastavnike i studente. Osobito nam je važno da niti jedan student ne bude zakinut u mogućnosti pristupa obrazovanju zbog nedostatka adekvatne računalske opreme, zbog čega pripremamo projekt podrške nabavci računala za studente u slabijem socijalno-ekonomskom statusu, te  povoljnije mogućnosti nabavke opreme za druge studente i nastavnike. Obzirom na otežane mogućnosti stjecanja ECTS-a u tekućoj akademskoj godini, pregovara se o snižavanju praga od 55 ECTS-a za participacije studenta u troškovima studija. Mnoge upite dobivam od studenata koji žive izvan Rijeke vezano uz planiranje smještaja za narednu akademsku godinu. Naš je savjet da planirate dolazak jer još uvijek nema nikakvih uputa koje bi opravdale alternativno postupanje.           

Želim vam zahvaliti na razumijevanju. Znamo da vam je studiranje u ovim iznimnim okolnostima stresno i činimo sve kako bismo vam smanjili neizvjesnost i pomogli kako u uspješnijem završetku ove akademske godine, tako i u planiranju sljedeće. Međutim, okolnosti su takve da nitko ne može predvidjeti razvoj epidemiološke situacije. Naši su primarni ciljevi zaštititi vaše zdravlje i osigurati vam što kvalitetnije obrazovanje. 

Kako bismo vam olakšali daljnju komunikaciju s nama, a vezano uz vaše dileme o organizaciji nastave u novoj akademskoj godini, otvorili smo elektronsku adresu covid19_studenti@uniri.hr, na koju možete slati vaše upite. Mi ćemo se potruditi odgovoriti što prije ili vas uputiti na one koji mogu kompetentnije odgovoriti.              

U ime uprave Sveučilište, želim vam ugodan odmor i veselimo se početku nove akademske godine.   Sigurna sam da ćemo zajedno prebroditi sve izazove i izaći iz ove ‘korona-krize’ s puno više iskustva i mudrosti.

Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci 

Skip to content