KATEGORIJE

Nova Odluka o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira

24.06.2024. / vijesti / CPP

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih je 21. svibnja 2024. godine donijelo novu Odluku o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira.

Financijska potpora Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih ostvaruje se za međunarodne kompetitivne projekte financirane u sklopu Okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa, Programa za istraživanje i osposobljavanje Europske zajednice za atomsku energiju za razdoblje 2021. – 2025., Europskog instituta za inovacije i tehnologiju te Svemirskog programa Unije i natječaja Europske svemirske agencije (u daljnjem tekstu: Programi).

Mjere i dalje imaju za cilj poboljšati kvalitetu i broj prijava na natječaje unutar programa, povećati znanstvenu izvrsnost prijavitelja u svrhu nastavka istraživačkoga rada započetog tijekom pripreme prijave projekta i osnažiti ljudske i operativne kapacitete projektnih ureda i ekvivalentnih organizacijskih jedinica na hrvatskim znanstvenim organizacijama.

Glavne izmjene u odnosu na dosadašnje poticanje sudjelovanja odnose se na značajno povećanje iznosa pojedinačnih potpora kako bi se dodatno motiviralo korisnike za koordiniranjem projekata. Također, proširen je i popis potencijalnih prijavitelja i na druge javne ustanove koje su prihvatljivi prijavitelji u sklopu Programa s obzirom na veći broj poziva u kojima je jedan od uvjeta njihovo sudjelovanje. S druge strane, novom Odlukom se uvodi ograničenje financijske podrške koju može ostvariti pojedinačni korisnik u kalendarskoj godini. 

Više informacija o Odluci te obrazac za prijavu aktivnosti možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva.

Izvor: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

Skip to content