KATEGORIJE

Nove europske publikacije namijenjene sveučilištima

11.02.2022. / vijesti / inovacije

Europa se suočava s velikim izazovima kao što su klimatske promjene, digitalna transformacija i starenje stanovništva, a sve u vrijeme najveće globalne zdravstvene krize u zadnjih 100 godina i njezinih gospodarskih posljedica. Sveučilišta i cijeli sektor visokog obrazovanja u jedinstvenom su položaju – na raskrižju su obrazovanja, istraživanja i inovacija, oblikuju održiva i otporna gospodarstva te čine Europsku uniju zelenijom, uključivijom i digitalnijom.

U tom smjeru, donesen je niz publikacija, inicijativa i strategija kojima se podupire rad sveučilišta u nadolazećim izazovnim vremenima.


Europska komisija predstavila je novi paket visokog obrazovanja, u kojem se nalaze nova Europska strategija za sveučilišta te prijedlog državama članicama  kako poticati transnacionalnu suradnju.

Europska strategija za sveučilišta definira četiri prioritetna područja:

  • jačanje europske dimenzije visokog obrazovanja i istraživanja,
  • podrška sveučilištima kao „svjetionicima europskog načina života“, uz promicanje vrijednosti i doprinos razvoju vještina,
  • jačanje položaja sveučilišta kao ključnih pokretača promjena u zelenoj i digitalnoj tranziciji, i
  • jačanje sveučilišta kao ključnih aktera u ostvarivanju uloge i vodstva EU-a na svjetskoj razini.

Strategija uključuje niz inicijativa u okviru svakog prioritetnog područja.

Mreža mladih europskih istraživačkih sveučilišta YERUN, čiji je član i Sveučilište u Rijeci,unosi nove perspektive i snage u europske rasprave i osigurava da se njegove potrebe razmotre u okviru europskih planova u korist pojedinaca i društva u cjelini. Članovi YERUN mreže teže izgradnji održivog sustava poučavanja, istraživanja i angažmana u društvu. Kako bi podržali spomenute perspektive, donesene su sljedeće nove publikacije čiji su fokusi usmjereni prema EU politikama, razvoju talenata, otvorenoj kulturi te odgovornom i altruističnom sveučilištu:


Europsko udruženje sveučilišta (EUA) promiče razvoj koherentnog sustava obrazovanja i istraživanja na europskoj razini kroz studije, projekte i usluge članicama. Udruženje podržava sveučilišta putem različitih mehanizama poput promicanje europskih politika koje imaju za ulogu ojačavati ulogu sveučilišta u razvoju europskih društava znanja, promicati mogućnosti umrežavanja između nacionalnih rektorskih konferencija, nacionalnih organizacija i nacionalnih udruga, povećati globalnu vidljivost europskih sveučilišta i drugo.

U tom smjeru EUA izdaje mnogobrojne publikacije s tematikom visokog obrazovanja koje su vrlo važne u analizama sveučilišta, u njihovom praćenju napretka i ostvarivanja općih europskih ciljeva u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

Sve relevantne EUA publikacije dostupne su OVDJE.

Skip to content