KATEGORIJE

Prestižni ERC Grant na Sveučilištu u Rijeci, jedini u Hrvatskoj u 2020.

09.12.2020. / vijesti / eu projekti

European Research Council (ERC) objavio je danas rezultate natječaja za ERC Consolidator Grants, namijenjen izvrsnim glavnim istraživačima u razdoblju karijere u kojem još jačaju vlastiti neovisni istraživački tim ili program. 

Kroz ERC financiraju se najbolja istraživanja u Europi, a bespovratna sredstva dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih. 

S ponosom objavljujemo kako je među prestižnim dobitnicima ovogodišnjeg ERC Consolidator Granta i Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci – Odsjek za kulturalne studije s projektom REVENANT (Revivals of Empire—Nostalgia, Amnesia, Tribulation).

Projekt REVENANT, iz svoje baze u Kvarnerskom zaljevu usidrit će novu, međunarodnu mrežu studija post-imperijalnih sjećanja i nasljeđa, s potvrđenim suradnicima u raznim institucijama, uključujući Sveučilište Boğaziçi, Višu ekonomsku školu u Moskvi, Sveučilište Humboldt, Sveučilište Konstanz, Sveučilište Michigan, Sveučilište Regensburg, Sveučilište u Beču i Sveučilište Utrecht. Sveukupno planirano trajanje projekta je pet godina.

Ovaj je projekt prvi istraživački ERC projekt koji će ispitati suvremena kolektivna sjećanja i naslijeđe Habsburškog, Otomanskog i Rimskog Carstva iz interdisciplinarne perspektive. Članovi REVENANT-a istražit će kako kolektivna sjećanja na Habsburško, Osmansko i Rimsko Carstvo postižu oblik i sadržaj kroz osobe, mjesta i stvari, u rasponu od sultana do Sacher torte, od obala Neve sve do Dunava i Bospora.

Pod vodstvom glavnog istraživača dr. sc. Jeremyja F. Waltona, istraživački tim uključivat će antropologe, povjesničare umjetnosti, povjesničare, politologe, istraživače komparativne književnosti i sociologe. Projekt REVENANT će svoj dom imati na Odsjeku za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, uz potporu doc. dr. sc. Sarah Czerny, a u suradnji sa svim relevantnim znanstvenicima na Sveučilištu, u prvom redu Centrom za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE). Rezultati projekta uključivat će dokumentarni film, izložbu fotografija i mrežnu stranicu, kao i razne znanstvene i popularne publikacije. 

DR. SC.

Jeremy Walton

Institut Max Planck

Od 2016. godine Jeremy Walton radi na Institutu Max Planck za proučavanje vjerske i etničke raznolikosti (Göttingen), gdje vodi istraživačku skupinu Max Planck „Carstva sjećanja“. Godine 2015. boravio je u Rijeci, u Centru za napredne studije jugoistočne Europe (CAS-SEE). Radio je u Njemačkoj (Sveučilište u Göttingenu) i SAD-u (Sveučilište Georgetown i Sveučilište New York). Doktorirao je antropologiju na Sveučilištu u Chicagu 2009. godine.

Skip to content