KATEGORIJE

Novi EU dokumenti iz domene inovacija i intelektualnog vlasništva

08.12.2022. / vijesti / inovacije

Početkom prosinca objavljena su dva nova dokumenta vezana uz područje inovacija i upravljanja intelektualnim vlasništvom: 

  • Preporuke o načelima vrednovanja znanja 

Vijeće Europe je 2. prosinca prihvatilo nove Preporuke o načelima vrednovanja znanja koje zamjenjuju preporuke Komisije iz 2008. godine o upravljanju intelektualnim vlasništvom u prijenosu znanja, a koje su se odnosile na sveučilišta i javne istraživačke organizacije. Nova načela pokrivaju cijeli istraživački i inovacijski ekosustav i cijeli raspon znanja generiranog istraživanjem i inovacijama u EU. Provedbom načela na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini poboljšat će se suradnja gospodarstva i akademske zajednice, povećat će se sudjelovanje istraživača u standardizaciji, podržat će se veza između znanosti i donositelja politika te povećati uključenost građana i civilnog društva u razvoj i primjenu inovativnih rješenja. 

  • Vodič za upravljanje intelektualnim vlasništvom 

Tim europskog IP Helpdesk-a objavio je novi Vodič za upravljanje intelektualnim vlasništvom kojemu je cilj istaknuti kritične aspekte i novosti vezane uz upravljanje intelektualnim vlasništvom u kontekstu suradničkih istraživačkih i inovacijskih projekta financiranih u okviru programa Obzor Europa.

Skip to content