KATEGORIJE

Novi MSCA projekt na Sveučilištu u Rijeci

11.02.2021. / vijesti / eu projekti

Na natječaju za individualne stipendije Marie Skłodowska-Curie akcija (MSCA) u okviru programa Obzor 2020. ove godine su uspješne prijave iz Hrvatske ostvarili Institut Ruđer Bošković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

MSCA individualne stipendije namijenjene su iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu.

Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog  potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Izrazito nam je zadovoljstvo naglasiti kako je jedan od tri odobrena projekta iz Hrvatske upravo projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dr. sc. Špela Konjar projekt VirusRePro IEL provodit će u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u istraživačkom timu prof. dr. sc. Stipana Jonjića, s ciljem istraživanja mehanizama kojima virusi utječu na intraepitelne limfocite u crijevu.

Intraepitelni limfociti su ključne stanice imunološkog sustava u zaštiti tkiva od virusne infekcije, a u sklopu projekta će se analizirati i njihovo ponašanje pri izlaganju crijeva različitim uvjetima, uključujući mišji model ulceroznog kolitisa, liječenje antibioticima i prehranu s visokim udjelom masti.

Rezultatima istraživanja stvorit će se temelj za razvoj novih dijagnostičkih i terapeutskih pristupa u rješavanju javnozdravstvenih problema visoke razine važnosti, poput upalne bolesti crijeva, kolitisa te autoimunih bolesti.   

Skip to content