KATEGORIJE

Novi pozivi vrijedni više od 1,25 milijardi eura u okviru Djelovanja Marie Sklodowska-Curie (MSCA)

30.04.2024. / vijesti / CPP

Europska komisija je 23. travnja 2024. objavila nove pozive vrijedne više od 1,25 milijardi eura za potporu istraživanjima u okviru Djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA), dijela programa Obzor Europa. Financiranje se fokusira na  razvijanje izvrsnih doktorskih i poslijedoktorskih programa te podržava suradničke znanstvene i inovacijske projekte. 

Ovogodišnji krug financiranja započeo je otvaranjem tri poziva:  

MSCA Poslijedoktorske stipendije pomažu znanstvenicima da steknu nove vještine, razviju svoje karijere i steknu međunarodno, interdisciplinarno i međusektorsko iskustvo radom u inozemstvu. Poziv je otvoren 23. travnja i zatvara se 11. rujna s proračunom od 417,2 milijuna eura

MSCA COFUND pomaže organizacijama da kreiraju ili poboljšaju vlastite doktorske ili poslijedoktorske programe, s ciljem zapošljavanja istraživača i privlačenja međunarodnih talenata sufinanciranjem značajnog udjela njihovih troškova. Institucije koje imaju koristi od takvog financiranja moraju ga nadopuniti vlastitim izvorima financiranja. Poziv je otvoren 23. travnja i zatvara se 26. rujna s proračunom od 104,8 milijuna eura. 

U sklopu Inicijative Feedback to Policy dodijelit će se 2 milijuna eura za stvaranje jačih tematskih veza između MSCA projekata, povećanje vidljivosti njihovog doprinosa ključnim prioritetima politike EU-a i istraživanje načina za povećanje učinka programa. Poziv je otvoren 25. travnja i zatvara se 3. rujna. 

Kasnije ove godine otvorit će se još dva velika poziva za potporu izvrsnim doktorskim programima i međunarodnim suradničkim istraživačkim projektima 

  • MSCA Doktorske mreže provode programe za zapošljavanje i osposobljavanje doktorskih kandidata u akademskoj zajednici i drugim sektorima, uključujući industriju, poduzeća i javne uprave. Poziv uključuje razvoj zajedničkih diploma, uključujući moguću Europsku diplomu. Poziv će biti otvoren 29. svibnja i zatvoren 27. studenog 2024., a ukupni proračun mu je 608,6 milijuna eura.
  • MSCA Razmjena osoblja omogućuje međunarodne, međusektorske i interdisciplinarne razmjene i dijeljenje znanja u svim fazama inovacijskog lanca. Poziv će biti otvoren 19. rujna i zatvoren 5. veljače 2025., a ukupni proračun mu je 99,47 milijuna eura.

Pozivi slijede nedavno usvajanje revidiranog radnog programa Obzor Europa za razdoblje 2023.-2025.  

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Skip to content