KATEGORIJE

Novi prostor Centra za istraživanje uma i ponašanja

09.05.2024. / vijesti / o sveučilištu

Na Filozofskom fakultetu na sveučilišnom Kampusu održano je u četvrtak, 9. svibnja 2024. svečano otvorenje novog prostora Centra za istraživanje uma i ponašanja Sveučilišta u Rijeci. Centar je predstavio predstojnik izv. prof. dr. sc. Asmir Gračanin, a nove prostorije službeno otvorili dekan Fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović i prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić.

Oprema Centra uključuje: videokamere za snimanje ponašanja, koje se kasnije kodira, sofisticirana računala specijalizirana za mjerenje reakcija, psihofiziološka oprema, EKG, oprema za mjerenje disanja, temperature, krvnog tlaka… U tijeku je nabava i tzv. ambulatorne, odnosno prenosive opreme. Centar je osnovan 2021. no jedno je vrijeme malo pauzirao, a novi će nam prostori i oprema pomoći da nastavimo s našim istraživanjima, pojasnio je prof. Gračanin.

Podsjetimo, Sveučilište u Rijeci osnovalo je Centar za istraživanje uma i ponašanja, koji je logičan nastavak višegodišnjeg rada Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu, u kojem se već duži niz godina provode eksperimentalna i druga istraživanja iz interdisciplinarnog područja istraživanja ponašanja. Laboratorijska se tako istraživanja iz područja psihologije te drugih srodnih disciplina na Sveučilištu u Rijeci žele postaviti na višu razinu, jer ova jedinica nadilazi potrebe i mogućnosti Odsjeka; sada ima odgovarajući prostor kao preduvjet za daljnji razvoj te stremi k tome da se profilira kao međunarodno prepoznat centar, konkurentan u privlačenju suradnika i materijalnih sredstava za istraživačke projekte. Glavna svrha Centra je provođenje laboratorijskih istraživanja ljudskog uma i ponašanja, ostvarivanje kvalitetne znanstvene produkcije ali jednako tako i ostvarivanje obrazovne funkcije, koje u konačnici daju važan doprinos znanstvenoj produkciji i vidljivosti Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content