KATEGORIJE

Novi STEM parkovi za djecu

19.07.2022. / vijesti / SDG

Prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Saša Zelenika i izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, kao predstavnici Sveučilišta, koje je partner na projektu, obišli su, uz gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, novi STEM park za djecu na Klobučarićevom trgu.

Grad Rijeka dobio je čak dvije nove edukativne STEM lokacije – STEM park, smješten na Trgu Ivana Klobučarića i STEM laboratorij na adresi Korzo 2A. STEM park i STEM laboratorij nastali u sklopu projekta STEM(AJMO!) namijenjeni su popularizaciji STEM-a među građanima sa šireg riječkog područja, a svima nama oni će ostati kao trajni postav usmjeren na popularizaciju STEM-a.

Poznato je kako je interes mladih za STEM zanimanja veoma nizak, što zbog nezainteresiranosti za samo područje, što zbog toga što se samo područje čini previše kompleksno i nedostižno. Formalni obrazovni sustav ne uspijeva pravovremeno odgovoriti na promjene u društvu koje ovise o znanosti i tehnologiji zbog čega su kurikulumi zastarjeli te su učenici prepušteni entuzijazmu svojih profesora. Upravo iz ovog razloga projekt STEM(AJMO!) Rijeci donosi STEM park i STEM laboratorij, kako bi našim građanima od najranije dobi omogućio interdisciplinarno učenje kroz kombinaciju raznih STEM područja potrebnih za rješavanje brojnih izazova današnjeg društva.

Opremanje STEM parka na Klobučarićevom trgu i STEM laboratorija na adresi Korzo 2A realizirano je kroz projekt STEM(AJMO!) koji provode Centar tehničke kulture Rijeka i partneri: Grad Rijeka, Astronomsko društvo Višnjan, Connect IT udruga za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Međimurski informatički klub Čakovec, Sveučilište u Rijeci – Fakultet za matematiku, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci i Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost, Tehnički fakultet u Rijeci, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zajednica tehničke kulture grada Splita.

Grad Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomsko društvo Višnjan su kroz projekt zajednički osmislili sadržaje koji bi dodatno trebali povećati interes mladih prema STEM području te potom krenuli u izgradnju i opremanje nove dvije lokacije. U parku će se tako pronaći planetarij, tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala, enigma, pano za učenje kretanja, stanica za prirodne znanosti, gibanje po krnjem stošcu, Pitagorin poučak sa sunčanim satom i Sunčev sustav 3D,  sprave koje će našim sugrađanima omogućiti ostavljanje šifriranih poruka svojim prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod lupom, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti, a sve to s ciljem istraživanja STEM područja kroz zabavu.

STEM laboratorij opremljen je s osam interaktivnih jedinica koje mlade uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije istražujući matematička popločavanja, eksponencijalni rast, fraktale, vjerojatnost, putanje kretanja, starost biljki, razne biljne i životinjske preparate, spoznaju zanemarenog četvrtog agregatnog stanja tvari, šifriranje i kodiranje i na taj način kroz zabavu i istraživanje nudi različite načine nadopune obrazovnih sadržaja iz STEM područja.

Kroz vrijeme provedeno u ovim novim riječkim lokacijama naši će najmlađi sugrađani dolaziti do poučnih i zanimljivih informacija vezanih za STEM područje, te će na taj način od svoje najranije dobi biti upoznati sa prednostima STEM zanimanja. Novootvorene riječke lokacije služit će našim najmlađim sugrađanima kao dvije lokacije za provedbu terenske nastave iz područja STEM-a, a na raspolaganju imaju otvoreni i zatvoreni tip edukativnog prostora. Dok je STEM park namijenjen djeci od 2 do 12 godina, STEM laboratorij opremljen je za one malo starije, stoga će njegova vrata, uz prethodnu najavu, biti otvorena za sve osnovne i srednje škole tijekom cijele školske godine za provedbu terenske nastave, ali i za edukativna obiteljska druženja ili vođene posjete laboratoriju.

Projekt STEM(AJMO!) provodi se uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu je dodijeljeno 2.891.292,10 HRK, od čega je 2.457.598,29 kn osigurano iz europskih sredstava, a 433.693,82 kn iz proračuna Republike Hrvatske. Iz proračuna Grada Rijeke za ovaj je projekt izdvojeno 307.750,00 kn od čega 231.500,00 kn iz Odjela za sport i tehničku kulturu, a 76.250,00 kn iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, dok je za njegov konačni izgled zaslužan projektantski ured Urbanistički studio Rijeka d.o.o.

Projekt STEM(AJMO!) koji na jednom mjestu okuplja sedam partnerskih organizacija usmjeren je na jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva iz sedam hrvatskih županija u svrhu provedbe aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i građanima. Uskoro diljem Hrvatske kreće provedba edukativnih radionica u sklopu projekta koje su partneri zajedničkim snagama osmislili te se za njih međusobno educirali.

Skip to content