KATEGORIJE

Novi Zakon o kulturnim dobrima

15.12.2023. / vijesti / umjetnost i kultura

Na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje i javno savjetovanje o nacrtu novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predstavljanje su održali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Tomislav Petrinec i glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec.

Predstavljanja su ranije održana u Zagrebu i Splitu, a savjetovanje u Rijeci održano je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, Hrvatskom komorom arhitekata, Društvom arhitekata Rijeka i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Predstavljanju su nazočili stručnjaci, konzervatori, arhitekti i projektantima s područja Istre i Kvarnera te je potaknuta rasprava kako bi se struka uključila u podnošenje prijedloga na e-savjetovanju.

Novim će se Zakonom unaprijediti sustav upravljanja i zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj te će preciznije definirati i urediti sva postupanja koja se odnose na projektiranje i ishođenje dozvola u kontekstu provođenja mjera zaštite kulturna baštine. Zakonski okvir bit će jasan, precizan i osuvremenjen, usklađen s potrebnim izmjenama u provođenju mjera zaštite kulturnog dobra, u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize i ostalih rizika. Novi bi Zakon trebao doprinijeti aktivnostima koje poduzima Vlada RH, kako bi se ubrzala postupanje ishođenja dozvola, pri čemu će biti bolje definirane procedure, jasno određeni rokovi te dane precizne odredbe kriznog postupanja i upravljanja kulturnim dobrima.

Skip to content