KATEGORIJE

Novost u budućem programu Obzor Europa

07.06.2019. / vijesti / eu projekti

U okviru procesa strateškog planiranja budućeg okvirnog programa EU za financiranje istraživanja i inovacija Obzor Europa (Horizon Europe) uvodi se značajna novost vezana uz pokretanje misija.

Europska komisija nastoji pokrenuti manji broj misija s konkretnim ciljevima koji će biti zajednički osmišljeni angažmanom predstavnika Komisije, predstavnika država članica te neovisnih stručnjaka i relevantnih dionika.

Odbori za misije bi osim osmišljavanja misija upravljali njihovom provedbom i pružali savjete o misijama. Misije bi mogle imati veliki učinak pa će se značajan dio sredstava iz Obzor Europa programa usmjeriti na njihovu realizaciju.

Tijekom trijaloga (strukturirani dijalog između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije) definirana su sljedeća područja djelovanja:

  • ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE INCLUDING SOCIETAL TRANSFORMATION
  • CANCER
  • HEALTHY OCEANS, SEAS, COASTAL AND INLAND WATERS
  • CLIMATE-NEUTRAL AND SMART CITIES
  • SOIL HEALTH AND FOOD

Misije bi trebale imati jasnu dodanu vrijednost EU-a i doprinijeti postizanju prioriteta Unije, ambiciozne i inspirativne, jasnog smjera, ciljane, mjerljive i vremenski ograničene, usredotočene na ambiciozne, ali realistične aktivnosti istraživanja i inovacija široke društvene i ekonomske važnosti.  

Potencijalni se članovi mogu sami prijaviti na portal Komisije – Register of Commission expert group and other similar entities na sljedećoj poveznici. Na portalu možete pronaći objavljene pozive, obrasce za prijavu (annex 1-3) i odgovore na najčešća pitanja.

Prijavitelji se prethodno trebaju registrirati na portalu, a rok za prijavu je 11.06.2019.

Skip to content