KATEGORIJE

JESMO LI CIJEPLJENI ILI PROCIJEPLJENI? – O kriterijima jezične pravilnosti i fenomenu jezičnih savjeta

21.02.2022. / vijesti / treća dob

Prof. dr. sc. Lada Badurina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odsjeka za kroatistiku održat će u srijedu, 23. veljače 2022. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom “JESMO LI CIJEPLJENI ILI PROCIJEPLJENI? – O kriterijima jezične pravilnosti i fenomenu jezičnih savjeta”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 23.2.2022. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (Meeting ID: 828 6916 1847; Passcode: 566183 )

Predavači: prof. dr. sc. Lada Badurina, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Odsjek za kroatistiku)

Kontakt: lada.badurina@ffri.uniri.hr

Sažetak:

U predavanju ćemo postaviti više pitanja i nastojati na njih ponuditi odgovore. Ponajprije postavlja se pitanje same jezične pravilnosti: što u jeziku smatramo pravilnim i zašto, a potom kojim se kriterijima možemo ili trebamo rukovoditi kada to procjenjujemo. Dotaći ćemo se u tom kontekstu i (tradicionalnog) hrvatskog purizma i jezičnih savjeta: jesmo li doista loši i nesigurni, a onda i uplašeni govornici hrvatskoga jezika? Na konkretnim ćemo primjerima – poput cijepiti i procijepiti ili lockdown i zatvaranje – propitati opravdanost i prihvatljivost nekih u jezičnim savjetima ponuđenih rješenja.

O predavačici:

Rođena u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

Njezina se znanstvena djelatnost može pratiti u nekoliko područja. Prvi tematski blok čine radovi o pravopisnoj (ortografskoj) problematici. Suautorica je Hrvatskoga pravopisa u izdanju Matice hrvatske (12007, 22008) te dviju knjiga pravopisne tematike. U drugi tematski blok ulaze radovi iz područja diskursne stilistike i knjiga Raslojavanje jezične stvarnosti (2001), napisana u suautorstvu s Marinom Kovačević. Treće tematsko područje predstavljeno je u dvjema knjigama – Između redaka: Studije o tekstu i diskursu (2008) i Od gramatike prema komunikaciji (2021). U njima su okupljene studije koje se kreću u širem rasponu od (supra)sintakse, preko lingvistike/teorije teksta do pragmalingvističkih i/ili diskursnih pristupa različitim jezičnim/komunikacijskim pojavnostima, npr. traču, vicu, psovki itd.

Skip to content